24.10.2012 - 09:39
El cos a cos electoral entre Artur Mas i Mariano Rajoy ha començat. El president espanyol va trencar ahir el silenci que havia mantingut sobre la reunió amb Mas el mes passat acusant el president català d’haver-li fet xantatge i de negar-se a negociar. Avui Mas, en una entrevista a Ràdio TeleTaxi, ha replicat Rajoy: ‘Una cosa és estar disposat al dialeg i l’altra cosa és empassar-s’ho tot’. I ha afegit: ‘Em va dir: no vull negociar el pacte fiscal perquè no crec que Catalunya estigui tan maltractada com dieu’.
Mas també s’ha queixat que ‘a Madrid es pensen que el diàleg és acceptar el que ells volen. Quan Rajoy em va dir veniu l’any que ve em deia que aquí no es toca res’. ‘Són excuses de mal pagador. Hi vaig anar amb una àmplia majoria del parlament i no va voler ni parlar’, ha reblat.
Ahir Rajoy va dir al senat espanyol que en la reunió amb Artur Mas aquest li havia advertit que si no acceptava la proposta de pacte fiscal hauria d’assumir-ne les conseqüències. ‘Després em vaig trobar que dissolia les corts i faria un referèndum, i a través d’un diari em vaig assabentar de la pregunta del referèndum. És molt difícil construir res’, i va considerar que la convocatòria d’eleccions del president Mas era ‘una fugida endavant perquè no es parli del seu govern i es parli d’altres coses’.
Rajoy s’espolsa la responsabilitat sobre el referèndum
‘Ningú no m’ha demanat cap referèndum, i jo no tinc capacitat de fer-ne ni puc autoritzar-ne’, va dir ahir Rajoy. Així, i escudant-se en el fet que la llei no preveu referèndums, Rajoy va respondre a la senadora de CiU Montserrat Candini, que li havia dit que Catalunya tenia ‘una gran il·lusió col·lectiva’, la de ‘poder definir el seu futur’, i que ‘ni els polítics miops no ho impedirien’.
Rajoy es va espolsar la responsabilitat sobre una consulta insistint que aquesta requeia en les corts generals espanyoles i que ell estava obligat a complir la llei: ‘No em demaneu que la incompleixi’, va dir a Candini, i va explicar que per a fer un referèndum calia reformar la constitució espanyola, dissoldre les corts, convocar eleccions, ratificar la reforma constitucional i, finalment, fer la consulta.
Candini havia posat com a exemple el cas escocès, on ‘la llei és al servei de la democràcia i no la seva gàbia. ‘De què teniu por, senyor Rajoy? De la voluntat popular, del diàleg, de la democràcia?’. I va recordar que Catalunya se sent agreujada malgrat l’aportació feta durant tots aquests anys, i el suport als governs espanyols.
Sobre el referèndum d’Escòcia, també va esquivar la resposta i es va limitar a dir que no era la seva funció valorar les decisions adoptades per estats sobirans. Però va afegir: ‘El referèndum a Escòcia es farà d’acord amb la legalitat vigent al Regne Unit, que és com es fan les coses en els llocs sensats i en democràcia’, en referència a la legalitat d’una consulta a Catalunya.