23.10.2012 - 12:00
Desenes de catalans residents a l’estranger es troben aquests dies amb mil i un obstacles a l’hora de fer els tràmits per poder exercir el seu dret de votar en les eleccions del 25 de novembre al Parlament de Catalunya. ‘Tinc la mateixa sensació que molts altres catalans, l’estat espanyol ens intenta boicotar també des de la distància’, diu a VilaWeb un lector, que explica els problemes que s’ha trobat.
N’hi ha que no podran votar per no estar registrats en el cens electoral abans de l’1 d’agost; altres que no ho podran fer perquè no hauran arribat a temps les paperetes; altres, per ‘problemes en el sistema informàtic del consolat’. N’hi ha que s’han trobat amb funcionaris d’ambaixades i consolats que els han posat moltes traves, i així ho han fet saber a la Generalitat, que ha rebut una trentena de queixes de residents a l’estranger pel tracte rebut, les resistències a facilitar-los el registre i la impossibilitat de poder arribar al consolat corresponent. També han recollit testimonis i queixes ERC i Solidaritat.
A l’ambaixada espanyola als Països Baixos –explica un lector– els funcionaris van dir ahir a un grup de joves catalans que era l’últim dia per poder fer els tràmits, ja que avui havien de canviar el sistema informàtic i durant uns dies no funcionaria bé i no s’hi podrien fer els tràmits per votar. ‘És impresentable –es queixa–. No sé com votaré jo ara, em sembla repressiu!’. Un altre exemple de mala fe és el que es van trobar uns ciutadans a Pequín, on van poder fer el registre per votar, però els van dir que les paperetes no arribarien pel cost del tràmit, excessiu per a unes eleccions de tan poca importància.
Un altre lector, resident a Reykjavík i amb permís de treball islandès des de fa set mesos, explica que fa dues setmanes al consolat li van dir que per poder votar havia d’estar inscrit en el cens electoral abans de l’1 d’agost. ‘Els vaig repetir una vegada i una altra que no tenia cap sentit fer servir un cens a 1 d’agost si les eleccions eren el 25 de novembre; em van posar en contacte amb l’ambaixada de Noruega –sí, Noruega– i allí em corroboraren la informació. Tinc la mateixa sensació que molts altres catalans, l’estat espanyol ens intenta boicotar també des de la distància’.
El Casal Català a Washington DC –que a la web explica amb detall els passos a seguir per votar– també fa referència a aquesta data, l’1 d’agost: per poder votar s’ha d’estar inscrit en el registre abans d’aquesta data. En cas de no constar-hi, hi havia un termini fins el 15 d’octubre per presentar una reclamació.
En cas d’aparèixer al cens de residents a l’estranger, els electors han de poder sol·licitar el vot fins el 27 d’octubre.
Més informació: Què cal fer per a votar el 25 de novembre