17.10.2012 - 11:17
El coronel d’intendència Leopoldo Muñoz Sánchez, president de l’associació de militars espanyols ha demanat que es declari ‘l’estat de guerra, o d’excepció o de setge’ per aturar el procés independentista. L’estat de guerra ja no existeix en la legislació espanyola: la constitució del 1978 va canviar-ne la denominació per ‘estat de setge’, tot i que preveu gairebé les mateixes mesures, afegint el paper del congrés i el senat per pronunciar-se al respecte i que les cambres no es puguin dissoldre mentre duri un estat excepcional. Què suposa, exactament, la declaració d’estat d’excepció o de setge?
Tot i que les corts espanyoles no es dissoldrien en cas cap, la constitució sí que preveu la intervenció dels parlaments i governs autonòmics. Ho fa l’article 155 de la constitució espanyola, al qual va apel·lar Rosa Díez fa poc per evitar ‘la secessió’.
Hi ha tres graus d’excepcionalitat, segons la constitució espanyola: l’estat d’alarma, l’estat d’excepció i l’estat de setge, regulats en la llei orgànica 4/1981 (pdf). Cadascun suposa un grau d’excepcionalitat major que l’anterior.
Estat d’excepció
La declaració de l’estat d’excepció és prevista per ‘quan el lliure exercici dels drets i llibertats, el funcionament normal de les institucions democràtiques i el dels serveis públics essencials quedin greument alterats’. Afecta greument els drets fonamentals. Preveu detencions de fins a deu dies i registres a domicilis. També preveu la suspensió del secret de les comunicacions i de la lliure circulació i residència; la suspensió de publicacions, emissions de ràdio i televisió i projeccions de cine i teatre; la prohibició de reunió i manifestació i de vaga.
L’estat d’excepció pot ser declarat pel govern espanyol mitjançant un decret del consell de ministres prèvia autorització del congrés.
Estat de setge
En un major grau, hi trobem l’estat de setge, que es pot declarar ‘quan es produeixi o amenaci de produir-se una insurrecció o acte de força contra la sobirania o independència d’Espanya i la seva integritat territorial’. La constitució espanyola preveu que l’estat de setge sigui declarat per la majoria absoluta del congrés a proposta del govern. I el congrés en determina l’àmbit territorial, la durada i les condicions.
És ‘l’última ràtio del sistema, només aplicable quan s’estimi la insuficiència d’uns altres mitjans’, diu la llei. Preveu les mateixes suspensions i restriccions de drets fonamentals que l’estat d’excepció, afegint-hi la ‘militarització de la situació d’anormalitat’. En aquest cas, a més, la llei fa referència a ‘la missió que l’article 8.1 de la constitució atribueix a les forces armades’ (‘garantir la sobirania i independència d’Espanya, defensar la seva integritat territorial i l’ordenament jurídic’).