Deu anys del Prestige, dels ‘fils de plastilina’ a la catàstrofe ecològica

  • El macrojudici pel cas Prestige comença avui, en plena campanya electoral gallega · Us n'oferim un recull de vídeos

VilaWeb

Redacció

16.10.2012 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cas Prestige arriba avui a judici quan aviat es commemoren deu anys de la catàstrofe ambiental més greu de Galícia, el novembre del 2002, i en plena campanya de les eleccions gallegues. Hi ha quatre encausats, als quals la fiscalia demana penes de presó d’entre quatre anys i dotze. Es tracta del capità del Prestige, Apostolos Mangouras; el cap de màquines, Nikolaos Argyropoulos, i l’ex-director general de la marina mercant José Luis López Sors, únic alt càrrec del govern d’aleshores encausat pels fets. El quart, el primer oficial Irineo Maloto, no se sap on és i ha estat declarat en rebel·lia.

La proposició de prova i les qüestions prèvies de les parts personades centraran, fins el 23 d’octubre, les primeres sessions del judici. I serà el 13 de novembre quan començarà la declaració dels acusats. Es tracta d’un macrojudici, amb 2.128 parts personades, 133 testimonis, 98 pèrits, 58 advocats i 21 procuradors. Per això l’Audiència Provincial de la Corunya ha habilitat el recinte d’Expocoruña per fer-hi la vista oral.

El Prestige anava carregat amb 77.000 tones de fuel i va afectar la zona entre el nord de Portugal i les Landes de França, amb especial importància a la costa gallega. El 13 de novembre de 2002 va explotar un dels tancs i es van vessar 63.000 tones de fuel. Sis dies després, el vaixell es partia en dos, quan es trobava a 250 km del litoral gallec. El govern espanyol havia ordenat que s’allunyés perquè s’enfonsés en alta mar, però el fuel va arribar a la costa. El dia 19 apareixien les primeres taques negres. 

Tant el govern gallec com l’espanyol, en aquell moment governats tots dos pel PP, van minimitzar en tot moment l’afectació del vessament, que va afectar greument el medi i també la indústria pesquera gallega. Encara hom recorda l’expressió de l’actual president espanyol Mariano Rajoy, aleshores vice-president del govern d’Aznar, que va referir-se al vessament com a ‘filets de plastilina’.

La plataforma Nunca Máis va organitzar manifestacions per tot l’estat espanyol i milers de voluntaris es van mobilitzar per netejar la costa gallega. Una ‘marea blanca’ de solidaritat que va impressionar tothom.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem