16.10.2012 - 06:00
‘La Comissió no pot manifestar-se sobre la possible independència de Catalunya, ni en favor ni contra, fins que un estat membre no li ho demani explícitament aportant dades concretes sobre el cas.’ Aquesta va ser l’explicació que la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde, va donar a VilaWeb dels allargs la Comissió havia donat al govern espanyol.
Tanmateix, en la declaració oficial Ahrenkilde va dir que, si no hi havia ‘una situació precisa’, no se’n podia pas opinar. Per això VilaWeb li va demanar si havia volgut referir-se a la convocatòria d’un referèndum o a una proclamació d’independència. No ho va aclarir, però sí que va dir, vigilant les paraules que utilitzava, que la Comissió no podia pronunciar-se sobre cap d’aquestes dues possibilitats ‘perquè no s’havien donat’. I va reiterar, de bell nou, que cap estat membre no havia demanat explícitament o de manera formal cap opinió sobre el cas català.
Sobre una possible exclusió de Catalunya de la Unió Europea en cas d’independència –que el govern espanyol considera automàtica i que presenta com un gran obstacle per al futur estat català–, Arhenkilde va dir a VilaWeb: ‘En els tractats de la Unió no hi ha cap referència a la independència ni a la secessió de cap territori que ja formi part de la Unió i, per tant, de moment, la Comissió tampoc no es pot pronunciar sobre aquesta qüestió. Això sí, arribat el cas, ja en parlarem.’
El govern espanyol havia impulsat aquestes últimes setmanes una gran ofensiva diplomàtica a la Unió Europea per mirar de trobar-hi complicitats i frenar el referèndum sobre la independència i les aspiracions sobiranistes de Catalunya. Tot amb tot, ni els dirigents europeus ni la Comissió no han respost com el govern de Rajoy esperava.
En canvi, els governs escocès i britànic van signar ahir un acord històric per a convocar un referèndum sobre la independència escocesa (vídeo). I és que, com va dir Cameron mateix: ‘No podem mantenir un poble dins el Regne Unit contra la seva voluntat.’