La Unió Europea, premi Nobel de la Pau

VilaWeb
Redacció
12.10.2012 - 11:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea ha estat guardonada amb el premi Nobel de la Pau 2012 per les ‘més de sis dècades de contribució a l’avenç de la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans a Europa’, segons que ha informat el comitè Nobel del parlament noruec.

‘L’atroç sofriment de la Segona Guerra Mundial va demostrar al món la necessitat d’una nova Europa. Durant un període de 70 anys, Alemanya i França han combatut en tres guerres. Avui, una guerra entre Alemanya i França és impensable. Això demostra com, per mitjà d’esforços benintencionats i construint una relació de confiança mútua, els enemics històrics s’han convertit en estrets aliats’, diu en un comunicat el comitè.

Així, recorda la incorporació de Grècia, Espanya i Portugal a la Unió Europea i el fet que la democràcia ha estat un requisit perquè es poguessin sumar al club comunitari. ‘La caiguda del mur de Berlín va fer possible que s’incorporessin a la Unió Europea diversos països del centre i de l’est d’Europa, de manera que s’obria una nova era en la història europea. La divisió entre l’est i l’oest va arribar al seu final; la democràcia s’ha enfortit, molts conflictes ètnics s’han solucionat’.

La institució destaca la pròxima incorporació de Croàcia al club dels vint-i-set, el començament de les negociacions amb Montenegro i la concessió de l’estatus de candidat a Sèrbia com a decisions que ‘reforcen el procés de reconciliació als Balcans’. ‘L’última dècada, la possibilitat que Turquia s’incorporés a la UE ha suposat avenços en democràcia i en drets humans en aquest país’, afegeix.

‘La UE s’enfronta actualment a greus dificultats econòmiques i a un descontentament social important. El Comitè Nobel noruec vol centrar-se en el que veu com l’èxit més gran de la UE: l’èxit de la lluita per la pau i la reconciliació i per la democràcia i els drets humans’, i destaca el paper ‘estabilitzador’ que ha tingut la UE per transformar una Europa que era ‘un continent de guerra’ en ‘un continent de pau’.

Segons la seva opinió, la feina dels representants comunitaris reflecteix la ‘fraternitat entre nacions’ i s’assembla als ‘congressos de la pau’ als quals es referia Alfred Nobel en els criteris per concedir el premi per la pau.

El Nobel de literatura, per a l’escriptor xinès Mo Yan

Ahir l’Acadèmia sueca va anunciar el Nobel de literatura 2012, que ha recaigut en l’escriptor xinès Mo Yan, per la seva capacitat de ‘fusionar, amb un realisme al·lucinant, conte popular, història i contemporaneïtat’.

De llibres seus traduïts al català, no n’hi ha cap, encara que el Grup 62 en va publicar un títol molt conegut en traducció espanyola (‘Sorgo rojo‘, 2002). Yimou Zhang en va fer, justament, una versió cinematogràfica (‘Hong gao liang’) que va aconseguir l’Ós d’Or al Festival de Berlín del 1988.

Més títols de Mo Yan: ‘Tiantang suantai zhi ge’ (1988, en anglès ‘The Garlic Ballads’), i ‘Jiuguo’ (1992, ‘The Republic of Wine’), considerat un llibre subversiu perquè critica severament la societat xinesa contemporània.

De família pagesa, Mo Yan va deixar l’escola als dotze anys per posar-se a treballar. El 1976 va ingressar a l’exèrcit, on va estudiar literatura i va començar a escriure, i el 1981 es va estrenar publicant: amb unes històries curtes en una revista literària.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem