10.10.2012 - 06:00
El PSC va decidir ahir al congrés espanyol que Catalunya no podia decidir. Va sumar el vot dels seus diputats als del PP, del PSOE i d’UPyD contra la proposta d’ERC-RCat-Catalunya Sí de transferir a la Generalitat, en un termini màxim de mig any, la competència de convocar referèndums; i de transferir-la a tenor de l’article 150.2 de la constitució espanyola.
La proposta va tenir 276 vots contraris i 42 de favorables: els d’ERC, CiU, ICV-Esquerra Plural, Compromís, PNB i Amaiur.
La posició del PSC és contradictòria amb les respostes donades fins ara sobre un possible consulta, que sempre emmarquen dins de la legalitat i de la constitució espanyola.
El diputat republicà Alfred Bosch ja va dir que era conscient de la previsible reacció dels partits espanyols, però que calia exhaurir totes les vies legals de l’autodeterminació. I en la seva intervenció a la tribuna d’oradors va dir: ‘Perdran davant la història. Nosaltres volem votar i votarem. Perquè la democràcia sempre guanya.’
Rosa Díez, sobre l’autodeterminació: ‘Hi ha coses que no es voten, com la pena de mort’
La diputada d’UPyD Rosa Diez es va oposar a la demanda d’Esquerra i també al fet que el poble de Catalunya pogués decidir el seu futur. I va dir: ‘Hi ha coses que no es voten, com la pena de mort‘; i que els catalans no podien votar sobre la independència perquè Catalunya era Espanya.
El PSOE, per l’Espanya federal
El diputat del PSOE Ramón Jáuregui també va bescantar la proposta d’Esquerra, perquè el seu partit volia una Espanya federal i pactes polítics entre territoris. En canvi, el PP va deixar clar des del primer moment que considerava que la proposta d’Esquerra era ‘altament inconstitucional… No hi ha sobirania catalana, ni basca, ni andalusa, ni gallega; de sobirania, només n’hi ha una i és indivisible, l’espanyola; per tant, és el poble espanyol sencer qui ha de ser consultat’, segons el portaveu del grup popular.
El mateix dia que es tombava la proposta perquè la Generalitat pugui organitzar referèndums, els governs britànic i escocès pacten un referèndum d’una sola pregunta de ‘sí o no’