L’eurocambra avisa Espanya que ha de negociar amb Catalunya i evitar accions militars

  • El responsable d'Exteriors espera que Espanya no veti l'accés d'una Catalunya independent a la UE

VilaWeb
Redacció
05.10.2012 - 10:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del comitè d’Afers Exteriors de l’eurocambra, Elmar Brok, ha instat el govern espanyol a no recórrer a la violència ni fer servir el dret de vet a la UE en cas que Catalunya s’independitzi. ‘Es tracta de negociar, i no d’altres coses’, ha respost Brok a la pregunta de si la UE premetria una intervenció militar espanyola a Catalunya. Tot i admetre que Espanya tindria dret a vetar una Catalunya independent dins la UE, l’eurodiputat, membre de la CDU d’Angela Merkel, ha dit que esperava que no s’arribés mai a la situació d’una Catalunya fora de l’euro, de Schengen i vetada a la UE.

En una entrevista amb l’ACN, Elmar Brok, parla d’un possible procés d’ampliació interna de la Unió Europea arran de la independència de Catalunya, Escòcia o Flandes. ‘Crec que ser membre automàtic de la UE sense la voluntat de l’estat no seria possible’, admet, i recorda el poder de vet de cada estat i que hi hauria la possibilitat que Espanya vetés Catalunya.

Brok espera que no s’arribi mai a una situació en què Catalunya quedi fora de l’euro i de Schengen, fet que forçaria a crear una nova frontera dins la UE i aïllar un territori amb més de quatre mil multinacionals. Però també admet que és ‘totalment legal i clar que un estat membre de la UE té dret de vet’.

L’eurodiputat no ha volgut valorar la carta del seu company de grup parlamentari, Alejo Vidal Quadras, en què demanava la intervenció de la guàrdia civil per frenar el procés cap a la independència i acusava l’independentisme de no ser ni pacífic ni democràtic. ‘És una qüestió d’un debat polític de dins d’un estat membre’, diu, ‘cada país intenta mantenir la cohesió i la unitat’. Però preguntat si la UE es quedaria de braços plegats en cas d’una intervenció militar a Catalunya, respon: ‘D’acord amb la constitució espanyola, no es permet cap divisió del país, de la mateixa manera que no és permesa en cap altra constitució’.Però el Regne Unit, que tampoc no preveia els poders per fer un referèndum, els cedirà a Edimburg, igual que el Canadà reconeix el dret dels quebequesos de decidir el seu futur. ‘És una qüestió de negociació, i no d’unes altres coses’, afegeix, descartant la intervenció militarcom a moviment acceptable en el sí de la Unió Europea.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem