05.10.2012 - 06:00
Fa cinquanta anys que es va publicar el desè volum i últim del ‘Diccionari català-valencià-balear’, sovint anomenat ‘diccionari Alcover-Moll’. El començà mossèn Antoni M. Alcover el 1901 amb la idea –són paraules d’Alcover mateix– de ‘reunir fins allà on sia possible, el tresor meravellós; volem fer l’inventari, tot lo complet que sabrem, de la riquesa, de l’opulència imponderable, estupenda, que en paraules, frases, adagis, modismos i formes té escampada i esparcida la nostra llengua dins els nombrosos monuments escrits dels seus fills del segle XI ençà, guardats dins biblioteques i arxius (…).’
Els primers volums del diccionari –un dels més destacats de totes les llengües romàniques, en paraules del president de la Secció filològica del IEC, Isidor Marí– es van publicar entre els anys 1926 i 1930, però l’obra començada per mossèn Alcover no va acabar-se d’editar fins el 1962, ara fa cinquanta anys, tres dècades després de la mort del promotor, gràcies a la labor infatigable de Francesc de Borja Moll i de Manuel Sanchis Guarner.
Per celebrar aquest cinquantenari l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha preparat una jornada al voltant d’aquesta magna obra lexicogràfica, que es farà a la Universitat de València. Coordinada per Emili Casanova, hi prendran part especialistes com Santi Cortés (UV), Lluís Gimeno (UJI), Santi Vicente (UV), Josep Lacreu (AVL), Gabriel Janer (UIB), Maria Pilar Perea (UIB) i Joan Veny (UB-IEC).
I els 150 anys del naixement d’Antoni Maria Alcover
Enguany també s’escau el 150è aniversari del naixement de mossèn Antoni M. Alcover. Una de les aportacions importants a l’Any Alcover és una nova web dedicada, obra de l’especialista Maria Pilar Perea. Si bé ja s’hi pot entrar, no es presentarà oficialment fins el 23 d’octubre. Aquest ‘portal Alcover’ de l’Institut d’Estudis Catalans conté, en línia, l’edició completa del ‘Bolletí del diccionari de la llengua catalana (1902-1926)’, que fou la primera revista filològica de la península Ibèrica; i els resultats de les seves sortides filològiques per tot el domini, en particular els seus dietaris, els quaderns de camp i ‘La flexió verbal en els dialectes catalans’. Isidor Marí destaca la importància d’aquest material d’Antoni M. Alcover i, també una aportació espectacular: 500.000 formes verbals situades en un mapa amb enregistrament acústic.