04.10.2012 - 11:00
El poema Seidia de Joaquim Garcia Girona (Benassal, 1867- Baeza, 1928) és l’obra èpica valenciana més important de la història. Aquesta joia literària s’oferirà cada divendres en Vox UJI Ràdio en forma de sèrie radiofònica en capítols, amb el complement de la música i els efectes especials, i on cada personatge és representat per una veu. El projecte de Seidia, coordinat por Manuel Carceller, compta amb la col∙laboració de més de vint actors i actrius, la majoria membres dels grups castellonencs Tragapinyols i Fadrell. Els narradors del poema són Rafael Lloret i Virginia Porcar. El programa es complementa amb continguts pedagògics sobre l’obra en internet.
Seidia, publicada a València el 1920, va nàixer amb la idea de crear un Canigó valencià, a l’estil de la magna obra de la màxima figura de la Reaixença catalana, Jacint Verdaguer. L’obra de Garcia Girona és de gran versemblança històrica, segueix els fets de la Crònica del rei Jaume I i a més incorpora diverses llegendes, com ara la de la mora de Benassal enamorada d’un cavaller cristià. L’acció de Seidia evoca esdeveniments de 1232, des de la conquesta de Morella fins a la de Borriana per les tropes de Jaume I. A més l’obra presenta una viva imatge literària d’Eslida i Onda en època musulmana.
Mossén Joaquim Garcia Girona va ser professor de llatí al seminari de Tortosa, i rector dels seminaris de Saragossa, Còrdova, Oriola i Baeza (Jaén), on va morir al 1928, amb 61 anys d’edat. A més de poeta, Garcia Girona és autor del diccionari titulat Vocabulari del Maestrat i va ser el primer traductor del poeta llatí Horaci a la llengua catalana.