Els catalans, presoners d’Espanya, al New York Times

  • Els periodistes Jaume Clotet i Ricard Gonzàlez expliquen les causes de l'augment independentista en el diari nord-americà

VilaWeb
Redacció
03.10.2012 - 08:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El New York Times publica avui un article dels periodistes Jaume Clotet i Ricard Gonzàlez, titulat ‘Spanish prisoners’ (‘Presoners espanyols’), en què expliquen les raons per les quals l’independentisme ha arribat a ser majoritari a Catalunya. Exposen l’espoliació fiscal que pateix Catalunya, els incompliments del govern espanyol, ‘la humiliació de demanar un rescat’ a l’estat, els atacs a la llengua i les amenaces per part del govern espanyol a l’obertura d’un procés democràtic cap a l’estat propi.

‘Catalunya representa al voltant d’una quarta part de les exportacions espanyoles. Però per cada euro que els catalans paguen en impostos, només 57 cèntims s’inverteixen a la regió. Abans d’impostos, Catalunya és la quarta comunitat autònoma més rica; després d’impostos, que cau a la novena – una forma de redistribució forçada sense parangó a l’Europa contemporània’, expliquen en l’article.

Però no restringeixen a l’àmbit econòmic les raons de l’augment de l’independentisme: recorden també el procés de l’estatut, les campanyes per boicotar productes catalans, la impossibilitat d’una Espanya federal i ara la recentralització de l’estat i l’acusació a les comunitats autònomes de ser les responsables del dèficit de l’estat.

Recorden, a més, que el nacionalisme català és cívic, ‘a diferència del nacionalisme ètnic que sovint ha estat una plaga a Europa. De fet, la majoria dels dos milions d’espanyols que van emigrar a Catalunya els anys 1960 i 70, s’han integrat plenament avui i molts d’ells tenen ideals secessionistes’.

També argumenten la major viabilitat econòmica dels estats petits en la Unió Europea, i remarquen que els espanyols i els catalans, amb un estat català, continuaran essent membres d’una comunitat de nacions, i que els vincles econòmics i culturals més importants es preservaran.

Però observen que, ‘en canvi, hi ha les amenaces per part del govern espanyol, a diferència de la posició que ha tingut el govern britànic, que s’ha avingut a negociar amb el primer ministre escocès, Alex Salmond, la celebració d’un referèndum el 2014.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem