01.10.2012 - 17:46
El comitè executiu de la UEFA reunit a Sant Petersburg (Rússia) ha admès Gibraltar com a membre provisional. La decisió respon a una sentència del Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) de l’agost del 2011, i trasllada l’admissió definitiva de l’Associació de Futbol de Gibraltar (GFA) com a membre de ple dret al XXXVI congrés ordinari de la UEFA, que es farà a Londres el maig de 2013.
El 2007, a Düsseldorf (Alemanya), la UEFA ja va rebutjar la petició de Gibraltar d’esdevenir-ne membre de ple dret, amb quaranta-vuit vots en contra i el vot favorable de les federacions d’Anglaterra, Escòcia, el nord d’Irlanda i el País de Gal·les. En aquella reunió sí que es va aprovar l’accés de Montenegro a la UEFA, l’última federació que s’ha integrat fins ara a l’organisme futbolístic europeu.
L’Associació de Futbol de Gibraltar lluita des de 1997 per a poder ingressar a la UEFA, una petició que ha topat fins ara amb l’oposició frontal d’Espanya, que no vol competir de cap manera amb aquest territori britànic. En algun moment, la federació espanyola ha arribat a amenaçar de boicotar les competicions de la UEFA si se n’aprova l’adhesió.
L’associació gibraltarenca recull en aquesta pàgina la llarga batalla pel reconeixement, on es poden descobrir detalls com aquest: ‘El desembre de 2006, la Federació de Futbol espanyola va argumentar contra la sol·licitud de la GFA que els terrenys on hi ha l’estadi de futbol [de Gibraltar], de 1949, són en territori que Espanya considera que li pertany segons el tractat d’Utrecht de 1713.’
La Plataforma Pro Seleccions es felicita per la decisió
Poc després de saber-se la notícia, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes ha publicat un comunicat en què es felicita que el TAS reconegui ‘el dret de les federacions esportives, com a entitats jurídiques de dret privat, a ésser membres de les internacionals malgrat el que digui el dret intern dels estats’.
‘Sens dubte és un aval més per la lluita del reconeixement de les federacions esportives catalanes’, diu la plataforma. ‘I afegeix a aquest debat una incògnita que ja vam plantejar des de la Plataforma Pro Seleccions el mes de març passat: què farà Espanya si els seus equips han de competir amb els gibraltarencs?‘ ‘La resposta, ben aviat’, conlou aquesta entitat.