29.09.2012 - 06:00
Una factoria de creativitat emergent, aquesta és la definició que van compartir el conseller Mascarell i el regidor Ciurana durant la inauguració oficial ahir del Centre d’Art Contemporani de Barcelona Fàbrica de Creació, ubicat finalment a l’antiga fàbrica Fabra i Coats (vídeo) del barri de Sant Andreu. Per avui s’ha programat una gran festa, a les sis de la tarda, amb la participació d’una vuitanta artistes. De fet, només es va inaugurar una primera part de la infrastructura (els baixos, de 600m2), que en els propers dos anys arribarà als 2.450m2. El centre és responsabilitat de l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona) en la seva totalitat, i s’ha inaugurat amb la mostra ‘Això no és una exposició d’art, tampoc’, comissariada per David G. Torres, basada en treballs performàtics, d’artistes d’aquí i internacionals.
Les retallades salvatges del ministeri de Cultural pel 2013
A l’acte hi havia un centenar de persones i personalitats (fins i tot hi va aparèixer el president Maragall) del món de l’art, responsables d’equipaments culturals i artístics de la ciutat, alguns artistes (pocs), i crítics d’art. Malgrat la inauguració del nou equipament, no es respirava un ambient de satisfacció ni de festa. El sector cultural, i el de les arts plàstiques en particular, pateix la crisi amb agudesa. La situació s’ha agreujat amb l’increment de l’IVA, del 8% al 21%, a partir de l’1 de setembre. Segons fonts del sector, en els propers mesos podrien tancat el 50% de les galeries d’art de Barcelona.
A aquesta situació s’hi sumen també les retallades dràstiques anunciades pel ministeri de cultura en les infrastructures culturals de Catalunya de cara al 2013. Segons ha explicat Ferran Mascarell, la mitjana de les retallades és de més del 50%, una decisió impossible entomar i que el conseller ha qualificat d’abusiva. Segons Mascarell, s’ha acabat una de les grans tesi que defensava l’estat, la de voler estar a Catalunya. Les institucions més perjudicades són el Liceu, que passa de 8 milions aportats el 2012 a 4 milions previstos pel 2013. També pateixen el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i el Museu Nacionala d’Art de Catalunya (MNAC), amb un 30% menys d’aportació.
La nova utilitat del Canòdrom
El regidor de Cultura, Jaume Subirana, va referir-se ahir al conflicte que s’havia suscitat amb la primera ubicació del Centre d’Art Contemporani, al Canòdrom, i que era l’opció de les associacions d’artistes plàstics i visuals. Segons Ciurana, a finals d’aquest any es presentarà un projecte per a aquest equipament, més vinculat a la indústria creativa.