19.09.2012 - 11:47
La Generalitat i les diputacions catalanes han signat avui un conveni de col·laboració estable que, segons que ha dit el president Mas, suposa ‘la llavor de l’administració tributària de Catalunya del futur’. En un acte al Palau de la Generalitat amb els presidents de les quatre diputacions i el conseller d’Economia Andreu Mas-Colell, el president català ha situat l’acord en el camí perquè Catalunya es doti d’estructures pròpies d’estat, ‘un horitzó no només dels mesos vinents sinó que va més enllà’.
Per això, Mas ha emplaçat els presidents de les diputacions a treballar amb la mentalitat de desenvolupar estructures d’estat, ‘en la mateixa línia que va fer la gent de l’època de Prat de la Riba i la mancomunitat’.
Davant missatges de por i amenaces, Mas ha dit que l’actitud catalana era positiva i de construcció, i que no consideraven ningú de fora de Catalunya com a enemic o adversari. ‘Però volem construir el nostre propi projecte de país. I avui fem una mica això: una suma de país, amb els territoris i el govern, a través d’organitzacion que van de bracet per intentar crear aquestes pròpies estructures d’estat.
Ara com ara la capacitat recaptadora de la Generalitat, que disposa de l’Agència Tributària de Catalunya, es limita als tributs propis o totalment cedits: aproximadament, un 5% del total; els grans impostos: l’IRPF, l’IVA i l’impost de societats, els recapta l’agència tributària espanyola. A banda, la plantilla i la infrastructura de l’agència catalana són tan petites que no té ni la capacitat executiva de liquidar impostos, si no ho fa el contribuent.
Què aporten les diputacions
Les diputacions, en canvi, tenen més pràctica i infrastructura recaptadores, perquè s’encarreguen de cobrar els impostos locals de molts municipis, sobretot dels petits. També tenen padró i capacitat d’executar el cobrament, si el contribuent no ha liquidat el tribut. Tot i amb això, no tenen la informació fiscal, que sí que té l’estat, sobre les tributacions més importants, com ara societats, IVA i IRPF. I és obvi que per a avançar cap a unes finances pròpies cal disposar d’aquesta informació fiscal.
Xoc legal
Aquest marc de col·laboració tributària entre la Generalitat i les diputacions no contravé la legalitat espanyola. Però, si volgués, el govern podria demanar als ciutadans i a les empreses que ingressessin els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya i no pas a la de l’estat, com van fer la primavera passada un grup d’insubmisos fiscals (encara que llavors la Generalitat va acabar transferint els diners a l’estat per no infringir la llei), però això ja xocaria amb l’estat.
En cas que això ocorregués, caldria veure com es resoldria el conflicte, car els contribuents es trobarien amb el dubte de decidir a qui paguen, si a la Generalitat, o a l’estat, que pot embargar-los en cas de no fer-ho.
Segons la constitució espanyola, la capacitat normativa en matèria fiscal es de l’estat.