18.09.2012 - 06:00
La independència de Catalunya inquieta una part dels empresaris, que consideren el procés un factor d’inestabilitat perjudicial per als seus interessos. Si bé associacions d’empresaris com el Cercle Català de Negocis i la Fundació Catalunya Estat han anat penetrant en el sector, les patronals de més pes encara són renuents al procés que, segons totes les enquestes, demana la majoria de la població. Ahir els presidents de la Cambra del Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, van demanar al govern que es concentrés en el pacte fiscal.
De fet, Gay de Montellà va evitar de manifestar si la independència de Catalunya ens beneficiaria econòmicament, però va exposar, en una entrevista al PuntAvui, que calia evitar dificultats a les empreses catalanes que volien vendre a la resta de l’estat.
Sobre la hisenda pròpia que el president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha dit que aplicaria, encara que no hi hagi acord amb el govern espanyol, Gay de Montellà va dir que ‘podia suscitar dubtes’ entre els empresaris catalans.
I el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va demanar que es reclamés el pacte fiscal. Sobre el debat independentista, atiat encara més per la manifestació de la Diada, no va voler prendre posició a l’hora de presentar el cap del PSC, Pere Navarro, en el dinar-conferència que va organitzar la Cambra. Per Valls, simplement, el pacte fiscal és el camí a seguir per a assegurar una ‘economia forta i competitiva’ i un bon estat del benestar. I va acabar dient que els empresaris estaven al costat del govern de la Generalitat.
Mas demana als empresaris que exportin més a tot el món i que no depenguin d’Espanya
El president de la Generalitat, Artur Mas, va tancar ahir una intervenció davant un grup d’empresaris del Cercle d’Economia, comentant que el 2011, per primera vegada en molts anys, les exportacions catalanes al món havien estat superiors a les vendes a l’estat espanyol, i que aquesta dada era un fet ‘molt bo per a afrontar els temps que vénen’.
A més, va prosseguir, si es consolida aquesta internacionalització del teixit empresarial català, els propòsits polítics dels anys vinents ‘seran més fàcils d’assolir’. I va recordar que un estat propi hauria ajudat molt a fer créixer la indústria, que ara tindria el nivell d’Alemanya.
Més informació:
Mas, a Madrid: ‘Necessitem un estat’ (vídeo).
Mas: ‘No apagarem la flama que escalfa el cor d’aquest poble’ (Vídeo).