13.09.2012 - 09:51
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet un discurs en un col·loqui a Madrid en què ha exposat tot el cúmul de greuges que pateix Catalunya i que van fer sortir centenars de milers de manifestants al carrer per la Diada. Ha avisat que seria un greu error minimitzar la protesta. Ha dit que té un mandat del carrer, de la població: ‘No es pot ignorar; s’ha d’entendre, escoltar i encaixar. El pitjor que pot fer governant és tallar les ales de la il·lusió d’un poble, M’identifico amb el clamor popular. I si no podem estar dins d’una Espanya amable i que ens la sentim nostra, aleshores Catalunya necessita un estat. Catalunya necessita l’instrument que significa un estat. Necessitem un estat’.
‘Veurem quina resposta hi ha a pacte fiscal i després del 20 de setembre [quan hi ha la reunió de Mas amb Rajoy] veurem com es decanten els calendaris. I segons com vagin les coses la transició agafarà més o menys ritme’, ha afegit.
Repàs dels greuges
Mas ha començat exposant la situació en què es troben les comunitats autònomes, amb unes dures condicions per part del govern espanyol per retallar el dèficit, sense flexibilitat, quan l’estat demana, i aconsegueix, temps i condicions més suaus; però en canvi no aplica aquesta flexibilitat als governs autonòmics.
I ha afegit: ‘Catalunya té un dèficit d’entre 15.000 i 16.000 milions anuals i encara ha de demanar recursos. Tenim dificultats quan generem recursos, i això no té sentit’.
Mas ha recordat que les autoritats i institucions a Catalunya sempre han donat suport a Espanya i al rei i han fet tots els passos per encaixar. ‘Fins i tot vam votar la llei de partits, i ho vam fer amb el cor trencat’, ha afegit. ‘I en canvi què tenim? Invasió competencial permanent, presumint que es passa el ribot en l’estatut 2006, dèficit fiscal inamobible durant gairebé 30 anys, de 15.000 milions cada any. No s’ha mogut mai gens ni mica. Infrastructures sempre per sota de la nostra població (no ja d’aportació al PIB). I ara no se’ns paguen els deutes.’
I encara més: ‘I després fins i tot menyspreu en qüestions d’identitat per part de les institucions de l’estat. Menyspreu per coses acumulades al llarg de la història’. I rebla: ‘Potser estem equivocats però potser algú hauria de dedicar temps a entendre això’.
‘No es pot tallar les ales a la il·lusió d’un poble’
‘Els demano a Madrid que no cometin el major error d’aquest moment, que seria minimitzar el que passa a Catalunya. Poden pensar que és un escalfament momentani de final d’estiu. Seria un error’, ha avisat Artur Mas.
‘Parlem d’un milió i mig de manifestants, segons fonts de la policia. Hi havia una multitud ingent i pacífica que no anava contra ningú; no era cap bronca, es va subratllar un projecte propi. Imaginin una manifestació a Espanya de 9 milions de cop i volta. Aquesta és la proporció. Recorden una manifestació així a Espanya?’
Finalment Mas ha dit: ‘Entengueu que un poble vulgui resoldre això pacíficament i democràticament i de manera estrictament europea. Quan els catalans demanen un estat ho fan dins d’un marc europeu. No ens hem tornat bojos’.
La relació amb Espanya
Sobre la possible relació amb Espanya en el futur, i la possiblitat d’un boicot en cas d’un procés d’independència, ha dit: ‘Sempre s’ha de poder parlar de les coses civilitzadament. Guerres -en sentit figurat-, boicots, insults, degradacions… forma part del llenguatge d’una Espanya que ja no hauria d’existir. Som al segle XXI, a la Unió Europea. Ho hem de poder parlar civilitzadament. I passi el que passi la relació entre Catalunya i Espanya ha de ser intensa. Gent que ha vingut d’Espanya molts eren a la manifestació. Agafem el bo que té una democràcia’
Avançament electoral?
A més, el president de la Generalitat ha parlat sobre la possibilitat d’avançar les eleccions. Ha dit que de moment no ho tenia previst. ‘No tinc previst convocar eleccions si no és estrictament necessari. I no dic que no acabi sent estricament necessari’. I això podria ser forçat per un cop de porta al pacte fiscal: ‘Si el pacte fiscal no avança o no té possibilitats pot causar un avançament electoral’.