La premsa internacional es fa ressò de la multitudinària manifestació independentista

  • La BBC obre l'edició digital amb 'l'enorme assistència a la manifestació per la independència de Catalunya' · Per la revista nord-americana Time, Catalunya avisa Madrid: 'O pagues ja, o deixem Espanya'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

11.09.2012 - 21:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La BBC ha obert dimarts al vespre l’edició digital amb el titular ‘Enorme assistència a la manifestació per la independència de Catalunya‘. ‘Al voltant d’un milió i mig de manifestants han participat en la manifestació d’independència de Catalunya a Barcelona, segons la policia. Desenes de milers de persones han sortit a la ciutat onejant la bandera de la independència brandant els colors vermell i groc. Hom estima que és la manifestació més gran que s’ha fet mai, i una protesta contra les lleis fiscals del govern espanyol’, diu la cadena britànica. I el Wall Street Journal ha seleccionat una espectacular fotografia dels carrers de Barcelona com a imatge de l’11 de setembre.

La revista nord-americana Time, per la seva banda, explica la multitudinària manifestació amb un titular ben clar: ‘Barcelona avisa Madrid: o pagues ja, o Catalunya deixa Espanya.‘ L’article, signat per Lisa Abend, destaca que centenars de milers de catalans surten al carrer per la independència i que la pressió econòmica dispara el sentiment secessionista. The New York Times, el prestigiós diari novaiorquès, considera que la manifestació afegeix un maldecap més a Espanya. I The Washington Post parla de la Diada Nacional de Catalunya i posa l’accent en la demanda fiscal i econòmica.

La cadena al-Jazeera, amb el títol ‘Catalans mass for Independence‘, comenta que més d’un milió de persones han ocupat Barcelona acusant el govern espanyol d’haver-los empès a la crisi econòmica.

Abans, The Guardian ja aventurava avui al matí que un milió de persones es podien aplegar a Barcelona en la manifestació per demanar la independència de Catalunya. Poc després de la multitudinària marxa, i ja amb les xifres de quasi dos milions de manifestants a la mà, el diari anglès ha actualitzat la notícia per deixar clar que la marxa ‘porta a un punt mort’ la relació amb Espanya. També ha seguit la mobilització per les xarxes socials.

Un altre mitjà anglès, The Telegraph, explica que un milió i mig de persones envaeixen els carrers de Barcelona en suport de la independència. I The Irish Times insisteix que la crisi esperona la independència de Catalunya

Le Monde, com Le Figaro, parlava de ‘marea humana per reclamar la independència de Catalunya‘ poc després de la manifestació, una notícia, val a dir, que es va convertir en la primera més compartida del diari francès. Dimecres al matí, Le Monde té un altre tema sobre la mobilització catalana (amb vídeo inclòs), amb l’original títol ‘Yes we Cat !’, pour l’indépendance de la Catalogne’.

D’entre els mitjans francòfons, els primers a parlar-ne, amb titulars ben explícits, han estat les versions digitals dels setmanaris francesos Le Nouvel Observateur i Le Point: ‘Une marée humaine catalane crie ‘Independència’ face à la crise‘ i ‘Un million et demi de Catalans défilent pour l’indépendance‘. L’edició francesa d’Euronews diu que ‘el torcebraç amb Madrid continua‘ i el diari suís Tribune de Genève qualifica la manifestació de ‘marea humana per una Catalunya independent‘. Libération i La Depêche consideren que ‘un milió de militants ocupen Barcelona contra la crisi‘, i Le Figaro insisteix en la idea de marea humana per a descriure el clam independentista.

Al Quebec, és el diari La Presse qui explica la manifestació.

L’agència France Presse ha fet circular ben aviat en anglès la notícia que ‘els catalans es mobilitzen en massa per la independència i avisen de l’aposta per la llibertat’ i la cadena France 24 parla de la gran manifestació separatista a la seva crònica. Reuters també ha fet referència ràpidament a la manifestació: ‘Vast crowds demand Catalan autonomy from crisis-hit Spain.’ El Financial Times, per la seva banda, ha parlat abans de la manifestació amb Jordi Pujol, ‘l’ex-president que mira cap a la independència’. Per l’influent diari financer, ‘Catalunya ja no encaixa a Espanya i ha d’explorar l’opció de la independència’.

A Itàlia, en parlen la Repubblica (‘A Barcellona un milione e mezzo in piazza per chiedere l’indipendenza da Madrid’), que també li dedica una de les fotos del dia (‘Barcellona in piazza per l’indipendenza‘); Il Corriere della Sera (‘Marea umana a Barcellona.
I catalani: Indipendenza ora‘); Rai News (‘Catalogna in piazza per l’indipendenza. E il Barça cambia maglia‘), i Il Sole-24 Ore (‘Catalogna indipendente, il grido in piazza di un milione e mezzo di persone a Barcellona‘).

Alghero Notizie publica un article titulat ‘Catalogna: Diada storica. Indipendenza vicina?

A Alemanya, Die Welt destaca la gran manifestació per la independència de Catalunya. Dos mitjans de referència en aquest país, el Frankfurter Allgemeine i el Suddeutsche Zeitung, no han passat per alt el clam, com tampoc les revistes Der Spiegel i Stern.

I a l’Argentina, els diaris Clarín i La Nación destaquen a portada la manifestació: ‘Catalunya desafia el govern de Rajoy: vol separar-se d’Espanya‘ i ‘Més d’un milió de persones reclamen a Barcelona la independència de Catalunya‘.

Al Brasil, els principals mitjans de comunicació també s’hi han referit, com O Globo, Folha de São Paulo, O Estado de São Paulo i Veja.

A Polònia s’ha emès aquest reportatge radiofònic i a Suècia, aquest altre; la televisió letona ha dedicat un tema llarg i aprofundit de la mobilització i el diari Db publica l’article Katalonijas premjers: Eiropas Savienībai jāgatavojas valstu izjukšanai; el diari noruec Dagbladet també se’n fa ressò, i el diari búlgar Dnevnik n’ha preparat una important galeria fotogràfica.

The World, finalment, juga amb el titular per destacar el caràcter històric de la manifestació de la diada catalana: ‘Million Man March for Catalonian Independence.’

L’endemà de la Diada, Le Monde publica un article en què acusa els mitjans espanyols d’amagar l’èxit de la manifestació (‘La “diada” catalane: occultée ou encensée par les médias‘), i dijous, el Financial Times publica un editorial titulat ‘El missatge català’, en què explica les reivindicacions catalanes i l’actitud hostil del PP de Mariano Rajoy.

Notícia relacionada:

Com s’ho mira Espanya?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem