Per què Kilian Jornet es va despullar al cim del Mont Blanc?

  • 'La foto és divertida, però el fons és trist…', diu el corredor català sobre la foto que va publicar

VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

09.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Fred, fred, no massa! Salutacions des del Mont Blanc (4.810 metres). És una sensació màgica estar aquí tot sol’. Amb aquest comentari el corredor català Kilian Jornet acompanyava la foto que va publicar al seu Twitter i al Facebook en què se’l veia tot nu al cim més alt dels Alps. La foto va tenir impacte, amb centenars de comentaris i reaccions dels internautes; molta gent es preguntava: ‘Per què ho fa?’ Les raons poden ser diverses, però ell mateix, l’endemà, va escriure això al Facebook: ‘La foto és divertida, i el moment al cim, encara més; però el fons és trist… veure aquestes muntanyes despullades de les seves glaceres no és pas tan divertit’.

Per als qui gaudim de la muntanya, tant si ho fem corrent com caminant, podíem entendre l’acció de Jornet com un d’aquells moments en què, quan arribes al cim, després de l’esforç, t’omple aquella sensació de vitalitat enorme i d’eufòria, amb el món als teus peus, i et vénen ganes de cridar, de fer el boig… de despullar-te a gairebé cinc mil metres envoltat de neu, de cims i glaceres. Però en el gest d’exposar-se públicament, tal com va fer Jornet enviant la foto, també hi ha un rerefons de protesta, tal com ell mateix va dir després: de protesta, d’alerta, pel ràpid retrocés de les glaceres del massís.

Aquesta mateixa setmana, la web Rue 89 alertava d’aquesta situació, causada en part pels alts nivells de contaminació que hi ha a la vall de l’Arve, i que es poden agreujar amb la construcció d’un segon túnel del Mont Blanc que connecti amb la Vall d’Aosta.

En aquest reportatge s’explica l’efecte que tenen el desglaç i els canvis meteorològics sobtats i molt extrems que hi ha hagut enguany al Mont Blanc, amb un hivern molt dur, amb molta neu; una primavera molt i molt plujosa i, de cop i volta, un estiu molt càlid i la sequera: ‘obre esquerdes, debilita les glaceres i desestabilitza les parets quan l’aigua del desglaç s’escola’. Tot plegat són efectes, segons el diari, que contribueixen a fer més perilloses les vies d’ascensió al cim del Mont Blanc, que aquest estiu ha costat la vida a uns quants alpinistes, un dels quals català.

El reportatge alerta, en definitiva, del perill que la construcció d’una segona galeria al túnel del Mont Blanc pot tenir per accelerar tots aquests efectes de canvi climàtic.

Ja fa temps que Jornet s’ha instal·lat a Chamonix, al peu del massís del Mont Blanc, on entrena i prepara els grans reptes que generen tanta admiració. Mitjançant les xarxes socials, comparteix amb tots els seus seguidors, amb fotos i vídeos, els paratges per on tresca, ja sigui corrent a la Mer de Glace, escalanat a les Aiguilles Rouges o enfilant-se al cim del Mont Blanc.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem