La Comissió 11 de setembre presenta la X Marxa dels Vigatans

  • L'acte també inclou un homenatge a Lluís Solà

VilaWeb
Redacció
04.09.2012 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enguany, la X edició de la Marxa dels Vigatans organitzada per Òmnium Cultural d’Osona i la Comissió 11 de setembre es presenta al Temple Romà de Vic el dia 5 de setembre a les 8 del vespre. El personatge homenatjat d’aquesta edició és Lluís Solà i Sala, reconegut poeta i dramaturg vigatà amb una llarga trajectòria en la defensa de la nostra llengua i identitat.

El president d’Òmnium Cultural d’Osona, David Colomer i Vidal, farà la presentació d’aquesta X edició de la Marxa dels Vigatans, explicant les principals novetats d’enguany. Seguidament, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, senyor Joan López i Carol, farà la introducció i presentació de l’homenatjat. Finalment, el senyor Lluís Solà i Sala, ens oferirà unes paraules.

Enguany, la Marxa dels Vigatans organitzada per Òmnium Cultural d’Osona i la Comissió 11 de setembre el dia 10 de setembre al vespre es presenta plena de novetats en ocasió del seu Xè aniversari.

Pel que fa als actes davant la placa d’en Bac de Roda, s’ha pensat en una nova ubicació de l’escenari (orientat de cara a la rambla de l’Hospital) per tal de fer els actes més visibles.

Enguany, els Miquelets de Catalunya es veuran reforçats d’una banda amb el nou grup dels Miquelets d’Osona, Magraners o Granaders de la Diputació, i d’una altra amb el Regiment de cuirassers de Sant Miquel de Moià (Dragons), que sortiran des de Malla amb les columnes d’Osona Sud. Els Miquelets faran un recorregut pel centre de Vic previ a la concentració de columnes a la Bassa dels Hermanos, cap a les 8 del vespre, amb una descàrrega de salves inclosa a la Plaça Major de Vic.

Per als actes de la Catedral es comptarà amb una presentadora de luxe, l’actriu Txe Arana. La posada en escena recollirà canvis substancials de la mà del personatge homenatjat d’enguany, Lluís Solà i Sala, que en la seva faceta de dramaturg ha fet algunes aportacions noves. Així, el Decret de Nova Planta serà llegit per Felip V en persona. Pel què fa a la cultura popular, aquest any serà representada per l’Esbart Dansaire Castell de Tona, i es tornarà a comptar amb els Falcons de Malla i els Sagals d’Osona. La Coral l’Arpa de Taradell conjuntament amb l’Orfeó Vigatà seran els encarregats de cantar els himnes. Per posar el toc de llum i foc final, s’encendrà una espectacular estelada de foc vertical a la Plaça de la Catedral. Clourà la cerimònia de la X Marxa dels Vigatans un concert a càrrec de Miquel del Roig, també a la Plaça de la Catedral.

Trobareu informació detallada sobre tots aquests esdeveniments i el programa d’actes detallat a www.marxadelsvigatans.cat


Lluís Solà i Sala

Lluís Solà i Sala, nascut a Vic el 25 de gener de 1940 és poeta i dramaturg. Publica el seu primer llibre el 1975, Laves, escumes. Al qual seguiren L’herba dels ulls (1993), De veu en veu : obra poètica I (1960-1999) (2001, que meresqué els premis Quima Jaume de Cadaqués i de la Crítica en l’apartat de poesia), L’arbre constant: obra poètica II (1994-2000) (2003), Entre bellesa i dolor : Obra poètica IV (març de 2010) i Al llindar de l’ara: Obra poètica III (novembre de 2010). Com a editor, col·labora en la revista Inquietud. Principal impulsor (1977) i director de la revista Reduccions de poesia, de la qual és director. És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

En la seva faceta de dramaturg, Lluís Solà ha dut a escena obres d’Strindberg, Èsquil o Brossa, entre d’altres, i també ha estrenat obres pròpies. Llicenciat en filosofia i lletres, s’ha dedicat a l’ensenyament i ha estat fundador (1975), director (fins el 1990) i professor de dicció (1991-2005) del Centre Dramàtic d’Osona, adscrit a l’Institut del Teatre.

Com a traductor, ha fet versions de Kafka, Dürrenmatt, Handke, Rilke, Rimbaud, Pound o Pessoa. Com a crític, ha estudiat l’obra de Vinyoli, Beckett o Miquel Martí i Pol.

Ha estat també regidor de cultura de l’ajuntament de Vic (1979-83).
També s’ha de destacar el seu vessant cívic, amb el seu esforç constant per assolir el reconeixement oficial de la llengua catalana i la llibertat política dels Països Catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem