Jordi Sebastià: ‘Estellés és el personatge que ens salva de la grisor’

  • Jordi Sebastià, alcalde de Burjassot, poble de Vicent Andrés Estellés, parla del poeta, de l'Any Estellés que ha decretat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, de la tercera Festa Estellés i de la inauguració del 'Recorregut estellessià'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Montserrat Serra

04.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tal dia com avui de 1924 va néixer al poble de Burjassot (l’Horta Nord) Vicent Andrés Estellés, que amb el temps fou periodista, prosista i sobretot un dels grans poetes del país. Al voltant d’aquesta data se celebra la Festa Estellés, des de fa tres anys, que aplega lectura de poemes d’Estellés i sopars festius a molts pobles del País Valencià i també alguns de Catalunya. Aquesta celebració lúdica i reivindicativa ha reviscolat la figura del poeta. En parlem amb l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, també periodista, que forma part del Bloc-Compromís, i que de ben jovenet ja tenia el poeta com un ídol.

—És 4 de setembre, naixement de Vicent Andrés Estellés. N’hagués fet vuitanta-vuit. Feu algun acte especial avui a Burjassot? Quin dia celebreu la Festa Estellés?
—El Sopar Estellés es farà dia 15 de setembre. A Burjassot s’ha celebrat des de la primera edició. Però no l’organitza l’ajuntament, perquè és una iniciativa cívica que promou l’associació Bassot. Des de l’ajuntament hi donem suport. Hi haurà sopar, lectura de poemes i un concert d’en Pau Alabajos. I el mateix dia 15, a les sis de la tarda, inaugurarem el ‘Recorregut estellessià’.

—’Recorregut estallessià’?
—Ens hem fixat en com celebren l’aniversari de Joyce a Dublin, amb la lectura de fragments de l’obra ‘Ulisses’ pels carrers de la ciutat, que fan referència a cada espai per on es passa. Hi ha una sèrie de plaques que mostren els fragments. I la gent s’organitza en grups i va fent el recorregut del Dublin del ‘Ulisses’. D’una manera semblant s’estructura el ‘Recorregut estallessià’: Es podrà passejar per Burjassot llegint els poemes que Estellés va dedicar a diversos espais de la ciutat, com ara el carrer Mendizábal o el pati de Sant Roc. Hi haurà alguna excepció, com el poema ‘Cançó de la rosa de paper’, molt conegut, que la família ha volgut que també hi figurés i que es col·locarà a la plaça de l’Ajuntament. El dia 15 inaugurarem els primers quatre panells ceràmics obra del ceramista Vicent Espinosa Carpio, que en farà una quinzena i que es col·ocaran per diversos indrets del poble. També suposarà un recorregut sentimental pel Burjassot de fa uns anys, perquè Estellés parla de camps i de cases que ja no hi són. El ‘Recorregut estallessià’ es coordinarà des de la Fundació Estellés, i la ruta completa es podrà fer l’any que ve, coincidint amb l’Any Estellés.

—L’Any Estellés és una iniciativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
—Cada any l’Acadèmia Valenciana de la Llengua nomena un escriptor de l’any. El 2012 és Vicent Andrés Estellés, però la commemoració i les activitats no començaran fins a final d’any i, de fet, es duran a terme durant tot l’any vinent. A l’octubre es clourà l’Any Teodor Llorente i cap al novembre començarà l’any Estellés.

—I què prepareu per commemorar l’Any Estellés?
—Hem aconseguit el suport econòmic de la Diputació de València, amb majoria absoluta del PP, que és important. La quantitat econòmica no s’ha concretat encara, però tant nosaltres com l’Acadèmia presentarem una sèrie de projectes als quals esperem que donin suport.

—Expliqueu-nos algunes de les activitats que voleu engegar.
—D’entrada, coincidint amb l’inici escolar, repartirem una antologia de poemes d’Estellés a totes les escoles de Burjassot. És una antologia per als xiquets a cura de Juli Capilla. Per altra banda, l’Acadèmia organitza una exposició sobre la vida i l’obra d’Estellés, que també portarem a Burjassot. Arran de l’exposició, s’editarà un CD amb una recopilació de versions de poemes seus, on s’inclouran les grans versions d’Ovidi Montllor.

—Més propostes?
—L’actor Antonio Valero, que també és de Burjassot, prepara un espectacle teatral basat en l’obra d’Estellés, que servirà per presentar la gala dels premis literaris que porten el seu nom. I recuperarem un altre espectacle també basat en Estellés, ‘Poseu-me les ulleres’. També projectarem una pel·lícula que es va fer sobre ell, ‘Cos mortal’, que passarem en el cicle de cinema en valencià, que oferim cada dimecres de tot l’any, una iniciativa que és gratuïta. Jo crec que serà un any important.

—Estellés és un gran reclam per a Burjassot. És un reclam per al turisme cultural que altres poblacions voldrien tenir.
—Burjassot és una població obrera que ha passat uns anys força grisos. Tanmateix, a poc a poc va recuperant la normalitat i Estellés és el personatge que ens salva de la grisor, que ens recorda què som i que hem de ser nosaltres mateixos i ens permet projectar-nos al món. I associat al turisme cultural, també podem vincular Estellés al turisme gastronòmic: ell que parlava de l’arròs al forn, un plat que no és d’enlloc, encara que Xàtiva el reivindiqui, ell que treballava en un forn que ara ha tornat a obrir… I ell que parlava tant del vi també, i dels productes de l’horta…

—L’any que ve farà vint anys de la mort de Vicent Andrés Estellés. Què creu que diria davant de tants polítics corruptes, com Francisco Camps i Carlos Fabra i tants d’altres. Com s’ho prendria?
—L’Estellés tenia molt de sentit de l’humor, però també estava cansat que al seu país les coses anessin malament. És clar que l’estimularia veure les iniciatives entorn la seva obra i la seva poesia, això el faria molt content, però suposo que davant la corruptela ironitzaria de la manera que ho sabia fer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem