03.09.2012 - 21:15
L’Ajuntament de Sant Pere de Torelló (Osona), amb deu regidors d’Entesa-AM (adherida a ERC) i un de CiU, ha aprovat aquest vespre en un ple extraordinari, obert a la població, una moció de declaració d’independència de Catalunya. El ple municipal ha aixecat molta expectació perquè serà el primer ajuntament a desafiar l’estat espanyol amb una afirmació d’aquest tipus. De fet, el batlle Jordi Fàbrega i els regidors que votin a favor de la moció ja han rebut les amenaces d’un coronel de l’exèrcit espanyol, que n’ha demanat la detenció.
La moció té dos pilars: d’una banda, s’insta el Parlament de Catalunya a declarar unilateralment la sobirania nacional en els propers dos mesos i, d’una altra, declara Sant Pere de Torelló primer territori català lliure.
‘Moció aprovada al ple municipal de Sant Pere de Torelló‘ (pdf).
N’hem parlat amb el batlle, Jordi Fàbrega, abans del ple:
−Què aprovareu, avui al vespre?
−Nosaltres el que farem és una declaració municipal d’independència en forma de moció, que insta el Parlament de Catalunya que, en el context d’emergència nacional actual, actuï i en els propers dos mesos declari la sobirania nacional, per engegar el procés cap a la independència.
Perquè vivim en un context d’emergència nacional, en què hi ha una taxa de desocupació altíssima, en què ens trobem davant d’un estat espanyol en fallida econòmica (per tant, és un estat espanyol que ja no té sortida per si mateix), en què el 20% de la població viu sota el llindar de la pobresa, en què més del 40% d’empreses del país han tancat o estan a punt de tancar… Per tant, entenem que com a país som davant una cruïlla… Amb un procés de recentralització, poc sentit té continuar tenint la Generalitat de Catalunya i el parlament: cal anar cap a la independència com a possible sortida, perquè aquest país tingui capacitat de creure en si mateix i se’n pugui sortir. I això és el que farem en el ple de dilluns: instar el Parlament de Catalunya a actuar.
−Però també us declarareu territori català lliure…
−Sobre el fet de declarar el municipi de Sant Pere de Torelló territori català lliure, és obvi que nosaltres com a ajuntament no podem declarar la independència, qui l’ha de declarar és el Parlament de Catalunya. En tot cas, el que nosaltres podem fer com a ajuntament és forçar la situació, intentar entre tots (amb l’ANC i la macromanifestació que serà històrica de l’Onze de Setembre, amb l’Associació de Municipis per la Independència o amb qualsevol iniciativa, que crec que totes són benvingudes) forçar al màxim la situació, que crec que és el que pretén aquesta moció.
Quan reclamem el territori català lliure també som conseqüents amb la consulta popular sobre la independència del 13 de desembre de 2009, en què a Sant Pere de Torelló va participar un 56% de la població major de setze anys i fins i tot els nouvinguts, i en què el 96% va votar-hi a favor.
Però és obvi que és una declaració d’intencions, des d’aquest punt de vista, i el que sí que és una declaració amb fermesa, perquè forma part del mateix acord de ple, és instar el parlament que de manera urgent (sense esperar què ens diu Madrid d’un pacte fiscal que ja està avortat del començament) doni una resposta als múltiples problemes que té la societat catalana. Necessitem un punt d’esperança, que també necessita aquest poble. Això és el que pretén la moció de dilluns.
−La iniciativa és d’àmbit local, o en coordinació amb més municipis?
−És una iniciativa pròpia de l’ajuntament. És cert que hi ha uns altres ajuntaments que ens han sol·licitat el model de moció, que és adaptable. És una decisió que hem pres meditadament des del punt de vista que pensem que alguna cosa cal fer. Tinguem en compte que el municipalisme català està en perill, l’estat espanyol ens vol treure tot de competències, de serveis que prestem nosaltres i que si no els fem nosaltres, no els farà ningú, com pot ser la qüestió de les llars d’infants i els centres de dia per a la gent gran. I també ens trobem en un context d’espoli fiscal, de 16.000 milions d’euros a escala catalana. Per tant, és absurd que hàgim de demanar un rescat de 5.000 milions d’euros, perquè l’estat espanyol en deu ja en caixa 10.000 o 11.000 a la Generalitat de Catalunya. Cada any tenim un espoli fiscal, de diners que marxen a l’estat espanyol i que mai no retornen amb cap servei a Catalunya, de 16.000 milions. En el cas concret de Sant Pere de Torelló, són 5,5 milions d’euros: el que podríem arribar a fer amb aquests diners, si en disposéssim! Però bé, resumint: és una iniciativa local a partir de la reflexió que hem fet com a ajuntament.
−Dijous passat, un coronel espanyol va dir en una polèmica entrevista, entre més coses, que si s’aprovava la moció caldria detenir el batlle i els regidors.
−Que un coronel espanyol digui que se’ns ha de detenir tots, jo crec que ja denota el caràcter d’aquesta Espanya centralista, que no vol entendre la pluralitat que ha existit al llarg dels tres-cents anys d’història que formem part de l’estat espanyol. Que no entén, en definitiva, aquest context plurinacional i de llengües, cultures, nacionalitats i nacions diferents dins l’estat espanyol.
No hi ha res a fer amb ells, des del punt de vista de convèncer-los que acceptin aquesta realitat plurinacional. Per tant, a nosaltres ens queda el camí de mirar a Europa i sortir-nos-en, perquè crec que continuant a l’estat espanyol estem condemnats al fracàs i a la desaparició com a poble.