MAIL OBERT MARTA ROJALS

L’oposició carrega contra Mas per portar Catalunya al rescat

  • VilaWeb ha parlat amb Rocío Martínez-Sampere (PSC), Laia Ortiz (IC-V), Anna Simó (ERC) i Alfons López Tena (SI)

VilaWeb
Redacció
30.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La petició de rescat del govern de la Generalitat ha indignat una bona part de l’oposició, que considera que abans d’arribar a aquest extrem Artur Mas hauria d’haver explorat altres vies per resoldre els problemes financers de l’administració pública. A part del PSC, que considera que el rescat era l’única opció que quedava al govern, ICVERC i SI retreuen que no s’hagi recuperat l’impost de successions, en el cas dels ecosocialistes, o que no s’hagi apostat per una via de ruptura amb l’estat i per exercir l’autodeterminació.

VilaWeb ha preguntat a quatre membres de l’oposició quina alternativa al rescat tenia el president Artur Mas. Rocío Martínez-Sampere, la portaveu econòmica del PSC, és lúnica que entén la decisió anunciada ahir: ‘Amb els mercats absolutament tancats i davant la impossibilitat de finançar-se, és comprensible que el govern demani l’acolliment a aquest fons.’ Ara bé, com la resta, creu que s’haurien d’haver buscat alternatives abans d’arribar a aquesta situació límit.

Des d’ERC, Anna Simó, proposa aconseguir una hisenda pròpia unilateral o celeberar un referèndum d’independència. Simó també retreu al govern que s’hagin pactat polítiques amb el PP que han evitat que es poguessin recaptar fons.

En aquest mateix sentit contesta a la pregunta Laia Ortiz, diputada al congrés espanyol d’ICV. Ortiz és del parer que Mas està fent amb Espanya el mateix que fa Rajoy amb Europa. La seva proposta és de ‘plantar-se i dir que els objectius de dèficit són inassumibles’.

López Tena, diputat de SI, és contundent: ‘Mas i Mas-Colell són incompetents, fracassats i sense poble. Haurien de dimitir i ser substituïts per qui el seu partit decideixi.’

Ortega diu que el finançament ‘incoherent’ ha obligat Catalunya a demanar el rescat

Per la seva banda, la vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha dit en una entrevista a una emissora basca que ha estat el sistema de finançament de Catalunya, ‘del tot incoherent’, el que ha causat que la situació sigui ‘tremendament complicada’ i hagi empès el govern català a demanar el rescat a Espanya.

També ha dit que hi ha un ‘independentisme de reacció’ alimentat per la ‘prepotència’ del govern espanyol a través de les declaracions de ministres com Cristóbal Montoro i Luis de Guindos. I ha advertit el president espanyol, Mariano Rajoy, que ‘no es pot centrifugar constantment tot el dèficit i tot el deute a les comunitats autònomes’ i actuar amb aquestes com Europa ho fa amb Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any