08.08.2012 - 06:00
La revista alemanya Bild i el diari francès Le Monde han analitzat les dades del deute alemany i han posat xifres a una realitat que molts ja anunciaven: per a Alemanya la prima de risc resulta un gran negoci. En dos anys i mig ha estalviat seixanta mil milions de deute propi i n’ha despesos quaranta mil per ajudar Grècia i els altres estats intervinguts.
La crisi de Grècia, Portugal, Irlanda, Espanya i Itàlia ha fet que els inversors internacionals s’estimin més de comprar deute alemany que no dels estats susdits. Perquè el consideren més segur. Fa tres anys, abans del cicle més intens de la crisi, el deute alemany tenia un interès del 4%. Per cada euro de deute alemany que comprava un inversor estranger l’estat alemany havia de tornar al cap de deu anys un euro i quatre cèntims.
En canvi, des de fa trenta mesos Alemanya col·loca el deute al 2% d’interès, la meitat. La mala situació dels països perifèrics ha fet que els inversos internacionals comprin deute alemany, que, essent més sol·licitat que mai, també és més barat que mai per a l’estat federal. Concretament dos punts més barat.
Com que Alemanya té un deute d’1,4 mil milions d’euros, el diferencial de dos punts que deixa de pagar signifiquen, un mínim de vint mil milions a l’any, prop de seixanta mil milions en total des de que va baixar l’interès del quatre al dos. Alemanya, doncs, paga dos mil milions d’euros menys cada mes respecte del cost que tenia previst, uns diners que pot destinar a la seva economia.
La baixa del tipus d’interès representa, doncs, una gran injecció a l’economia alemanya, molt superior als diners que, en aquest mateix període de temps, Alemanya ha prestat als estats de la Unió amb dificultats: poc més de quaranta-un mil milions d’euros.