Draghi decep i els mercats s’enfonsen

  • Diu que el BCE podria intervenir el mercat del deute però no especifica quines mesures aplicaria, i exigeix que abans els governs facin la seva feina

VilaWeb
Redacció
02.08.2012 - 14:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Decepció en la compareixença del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, posterior a la reunió del consell de govern de l’ens. Segons Draghi, el BCE ‘podria’ intervenir en el mercat del deute, però no ha especificat en quines mesures es traduiria aquesta intervenció si és que finalment arriba. Draghi ha dit que el BCE estava preparat per prendre mesrues extraordinàries però que abans calia que els governs europeus demanessin ajuda al fons de rescat.

‘Hi ha unes primes d’altíssim risc a diversos països. Aquestes primes estan relacionades amb la reversibilitat de l’euro, i això és inacceptable. L’euro és irreversible’, ha declarat Draghi, que ha explicat que les mesures per alleugerir la pressió dels mercats al deute d’alguns estat trigarien i que els mercats no s’ajustarien fins que l’èxit no fos visible. En aquest sentit, ha avisat que els governs haurien d’estar preparats per activar els mecanismes del fons europeu de rescat, i ha incidit que els governs de l’eurozona han d’estar disposats a posar en marxa els fons de rescat europeus per intervenir en els mercats del deute, sota una ‘estricta i eficient’ condicionalitat per als govern.

Draghi ha anunciat que en les setmanes vinents el BCE ‘dissenyarà les modalitats apropiades per a les mesures’ que s’han de prendre.  

En la reunió d’avui del BCE, també s’ha decidit que els tipus d’interès de l’eurozona es mantindran en el seu mínim històric del 0,75%, on es va sitiuar al juliol.

Les paraules que va dir Mario Draghi la setmana passada, afirmant que faria tot el possible per salvar l’euro, feien pensar que el BCE acabaria concedint una llicència bancària al fons de rescat, que permetria d’alleugerir la pressió, sobretot sobre Espanya i Itàlia. La llicència permetria al fons de rescat recursos il·limitats en les subhastes de liquiditat del BCE.

Però Alemanya s’hi oposa de ple i no vol de cap manera que el BCE compri deute sobirà. Ahir mateix el ministre d’Economia alemany, Philip Rösler, encara va insistir en la negativa del seu país a la llicència bancària. Sumàriament, va reiterar que Alemanya volia una ‘Unió de l’estabilitat’, basada en el pacte fiscal, no pas una ‘Unió de la inflació’.

A sobre, el president del Bundesbank, Jens Weidmann, va manifestar ahir que el Banc Central d’Alemanya tenia ‘una veu més forta’ dins el BCE que no la majoria de bancs dels estats de l’eurozona, i que hom sobreestimava la capacitat del BCE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem