Mas-Colell planta Montoro al Consell de Política Fiscal i Financera

  • El govern ho justifica perquè en la reunió 'ja està tot decidit' · El govern espanyol retira la cadira buida i la senyera en la reunió · La consellera andalusa també planta Montoro

VilaWeb
Redacció
31.07.2012 - 13:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, no assistirà avui a la tarda a la reunió convocada pel ministre espanyol Cristóbal Montoro del Consell de Política Fiscal i Financera. Les raons les ha explicades el portaveu del govern, Francesc Homs (vídeo): ‘Se’ns proposa que anem a una reunió amb decisions unilaterals tancades i barrades, sense opció al diàleg que se’ns imposen arbitràriament’. I ha afegit: ‘El govern de l’estat ens falla. Aquesta és l’evidència. No ens proporciona la liquiditat que necessitem de refinançamemt i de cobertura del dèficit’. Homs ha incidit en el fet que el govern espanyol no compleix els pagaments a final de mes, que haurien d’aportar liquiditat a la Generalitat.

‘La liquiditat dels pagaments a final de mes depèn d’ells; ja ens agradaria que fos diferent i per això el pacte fiscal. A final de mes han de complir; i no ho fan’, ha dit Homs.

Aquesta és una de les raons exposades pel govern per justificar la plantada de Mas-Colell a Montoro. L’altra és que en aquesta reunió del Consell de Política Fiscal i Financera ja està tot decidit, és a dir, que l’estat ha fixat uns objectius de dèficit per a les comunitat autònomes que impliquen l’imposició de més austeritat perquè es compleixin. El govern català demana que hi hagi una flexibilitat en l’objectiu de dèficit que s’imposa a les autonomies, de la mateixa manera que la UE ha relaxat l’obligació de reducció del dèficit a l’estat espanyol.

Ni senyera ni cadira buida

El govern espanyol ha decidit retirar la cadira buida que hauria hagut d’ocupar Mas-Colell en la reunió i també la senyera que hi havia al costat de les banderes de les altres comunitats autònomes.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ja va fer pública la seva irritació després de l’anterior reunió del Consell de Política Fiscal i Financera i fins i tot va apuntar la possibilitat de no anar a reunions com aquesta. Mas-Colell va dir que no ‘pagava la pena’ acudir a aquestes reunions perquè el govern espanyol tracta els consellers ‘com a súbdits’. 

Andalusia també planta Montoro

Poc abans del començament de la reunió, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, la socialista Carmen Martínez Aguayo, ha decidit marxar pel desacord amb el repartiment de l’objectiu de dèficit que ha fixat el govern espanyol, i per l’exigència del nivell d’endeutament per a l’any vinent.

Més informació:

Crònica de Vicent Partal: L’estiu de Mas: eleccions, remodelació del govern, intervenció europea…


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any