El Suprem reconeix la unitat de la llengua en una sentència contra el Consell

  • Han estat més de deu anys de litigi d'un veí de Cocentaina contra la Generalitat, que el va excloure d'un procés de selecció per referir-se a la seva especialitat com a 'català'

VilaWeb

Redacció

27.07.2012 - 08:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem ha reconegut en una sentència (pdf) la unitat de la llengua i l’equivalència entre els termes ‘valencià’ i ‘català’. Resol així en contra d’un recurs interposat per la Generalitat Valenciana a una sentència del TSJPV que ja insistia en el reconeixement de la unitat lingüística en el camp científic i acadèmic. La sentència del Suprem posa fi a més de deu anys de litigi d’un veí de Cocentaina contra el govern valencià, que el va excloure d’una sol·licitud a una borsa de treball per haver-se referit a la seva especialitat com a ‘català’. 

Josep Pérez va participar per l’especialitat de català en el procediment selectiu d’ingrés al cos docent de professors d’Escoles Oficials d’Idiomes convocat per la Conselleria de Cultura l’abril del 2001. Dos mesos després, la Generalitat el va excloure del procés ‘per haver-se referit a una especialitat no convocada’ i va desestimar el recurs de reposició presentat per Pérez.

Va començar aleshores un periple judicial que, més de deu anys després, arriba a la fi donant la raó a la unitat de la llengua per enèsima vegada. I és que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ja va deixar sense efecte l’actuació de la Generalitat i va reconèixer el dret de Pérez a ser admès en el procés de selecció, invocant la jurisprudència ‘sobre el caràcter de llengua comuna que, tant en l’àmbit científic i acadèmic com en la legislació estatal d’educació, s’atribueix a l’idioma conegut amb les denominacions de català i valencià’.

La Generalitat, però, no en va tenir prou i va presentar un recurs de cassació al Suprem que ara s’ha resolt en contra de la versió del govern valencià. Així, El Suprem reitera la declaració que ja va fer en una altra sentència del 2006, on afirmava: ‘La part demandant ha ofert dades suficients que revelen que la unitat lingüística que defensa té un importantíssim reconeixement en el camp científic i acadèmic, mentre que l’Administració demandada no ha donat cap dada procedent d’aquest mateix camp que exterioritzi l’existència de corrents doctrinals de similar magnitud amb opinions discrepants sobre si el valencià i el català constitueixen o no un mateix sistema lingüístic’. Aquella sentència també destacava ‘el dictamen de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que afirmava que la llengua pròpia i històrica dels valencians, des del punt de vista de la filologia, és també la que comparteixen les comunitats autònomes de Catalunya i les Illes Balears i del Principat d’Andorra, i que les diverses parles constitueixen un mateix sistema lingüístic’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem