25.07.2012 - 06:00
L’ex-conseller i diputat del PSC Ernest Maragall, acompanyat d’una setantena de signatures més, ha presentat l’associació Plaça 21. El propòsit és d’aplegar gent de tot el territori que s’identifiqui amb el catalanisme i el progressisme i que, com ells, se senti ‘òrfena de partit’ en l’actual panorama polític català. ‘Ho fem per arriscar, per obrir camins, però no per competir amb ningú’, explica Maragall. Aquest és el manifest (pdf) que han fet públic a la web de l’associació.
Entre la setantena d’adherits hi ha uns quants ex-militants del PSC, alguns dels quals s’havien distingit per una actitud crítica envers el partit; dirigents de Ciutadans pel Canvi i gent procedent del sector maragallista dels socialistes, com ara Josep Maria Balcells; l’ex-dirigent del PSC de Vic, Josep Burgaya; l’ex-diputat i dirigent de Ciutadans pel Canvi (CpC), Àlex Masllorens (ara amb càrrec al govern municipal de Xavier Trias), el dirigent de CpC Àlvar Roda, l’assagista Xavier Roig, el professor Pere Oriol Costa i més.
D’entrada neguen cap mena de similitud amb iniciatives com les del corrent Avancem, de Joan Ignasi Elena, o de la plataforma obiolista Nou Cicle, que són corrents del PSC. Ben altrament, Plaça 21 es presenta com un espai de debat, al marge dels partits, però ‘amb la voluntat d’afegir’ i d’incorporar ‘tots els qui voten i segueixen alguna formació política d’esquerres de Catalunya o hi pertanyen’.
‘Ens presentem sense hipoteques’
I també s’adrecen a la societat civil, a gent que no necessàriament ha de tenir afiliació o vinculació política. Volen incidir sobretot a comarques, amb el propòsit de tenir representació a tot el territori. ‘Ens presentem sense hipoteques ni condicionants’, diuen. La resposta que tingui la iniciativa determinarà tant la manera d’organitzar-se com la manera d’actuar, sense descartar la possibilitat d’esdevenir una formació política.
Ara com ara insisteixen en la necessitat d’obrir espais de reflexió, de debat i de proposta en relació amb el catalanisme, el progressisme i l’europeisme. Plaça 21 defensa la revisió de les posicions socialdemòcrates i de la concepció de l’estat del benestar i l’aproximació del ciutadà al sistema democràtic.
En la relació de Catalunya amb Espanya propugna una cultura d’estat, ‘exercint amb solvència i rigor’ l’autogovern i redefinint la relació amb Espanya.