Una guia per a posar el Twitter en català al mòbil

  • Twitter es pot fer servir perfectament en català en la majoria dels terminals de butxaca; el periodista Albert Cuesta explica com

VilaWeb
08.07.2012 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arribada de la traducció al català al Twitter, per més que tingui imprecisions, ha estat una gran notícia. Però molts usuaris no en poden gaudir perquè fan ús d’aquesta xarxa social des del mòbil, i Twitter encara no ha obert la traducció a la web per a mòbils ni a les aplicacions de ‘smartphones’ i pissarretes. Però tot i això la majoria de terminals poden tenir el Twitter en català. Com? El periodista i blocaire Albert Cuesta ho explica en una detallada guia que ha publicat al seu bloc.

Aquesta és l’explicació que fa Albert Cuesta al seu bloc:

Guia per posar-te el #twitterencatalà al mòbil

Dijous a la nit va entrar en servei la traducció al català de la web de twitter.com per a ordinadors, traduïda en un mes per uns 5.000 voluntaris. La fita té un gran valor simbòlic perquè ens fa més visibles a Silicon Valley, però molts usuaris encara no en gaudeixen perquè accedeixen a Twitter des de dispositius mòbils, com fan el 60% dels tuitaires a escala mundial, i Twitter encara no ha obert els projectes de traducció de la web per a mòbils i de les seves aplicacions per a ‘smartphones’ i ‘tablets’ iOS, Android i Windows Phone. Però tot i el ressò mediàtic d’aquesta mancança -a causa, en la meva opinió, del fet que molts periodistes s’han deixat abduïr per l’iPhone-, Twitter es pot fer servir perfectament en català amb la majoria dels terminals de butxaca.

Per als usuaris de BlackBerry, piular amb una aplicació en català no és cap novetat. Fa mesos que ho fan (ho fem!) habitualment, perquè l’aplicació oficial de Twitter per a aquest sistema operatiu és l’unica que es troba disponible en el nostre idioma. L’explicació és senzilla: del seu desenvolupament no se’n fa càrrec Twitter sinò RIM (Research In Motion), que sempre ha tingut clar a quina mena de mercat s’adreça. L’aplicació es gratuïta i es descarrega de l’App World.

(la imatge és de la primera versió que va incorporar el català, però l’actual ja és la 3.0.0.24)

Els usuaris d’Android i iOS (iPhone, iPad) no disposen d’aplicació oficial de Twitter en català per als seus aparells. Afortunadament, n’hi ha al menys una de tercers que sí té en compte el nostre idioma. Es tracta de HootSuite, disponible per als sistemes operatius indicats -i de fet, també per a BlackBerry i per a web-. Un equip de voluntaris amb Miquel Labòria al capdavant va traduir HootSuite al català fa gairebé un any. Aquí la teniu funcionant en el meu Google Nexus S amb Android 4.0:

En els telèfons amb Android en català (els dos Nexus de Google fabricats per Samsung, els de Sony Ericsson i algun dels models més recents de Samsung), HootSuite es configura automàticament en català. En canvi, no és així en els telèfons que no tenen el sistema operatiu en català. A mí m’ha passat en un HTC One X. Suposo que hi ha manera de configurar-ho, però no he tingut temps de provar-ho. Si algun lector ho ha fet, li agrairé que ens ho expliqui als comentaris.

Respecte als mòbils Apple, així es veu HootSuite en català en el meu iPad:

Ara no tinc cap iPhone a mà, però l’aspecte és gairebé idèntic al d’Android.

HootSuite és molt més que una aplicació client de Twitter. També permet gestionar els comptes de Facebook, Foursquare i LinkedIn, que presenta en columnes a l’estil de TweetDeck. Estrictament com a client de Twitter no és tan potent com l’aplicació oficial per a Android (presenta les mencions, però no la resta d’interaccions, igual que les aplicacions per a iOS) però en canvi té algunes possibilitats que no ofereixen les ‘aplis’ oficials; per exemple, es poden programar tuits en diferit, per tal que es publiquin a l’hora desitjada.

Si us agrada HootSuite, potser quan el català arribi a les aplicacions oficials de Twitter ja no us vindrà de gust adoptar-les.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem