07.07.2012 - 17:17
L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha tancat a Girona la segona assemblea general amb un objectiu clar: convocar un referèndum sobre la independència a tot Catalunya quan els municipis de l’associació apleguin el 60% de la població catalana i hi hagi la certesa que s’arribarà a un 55% de vots afirmatius. El president de l’entitat, Josep M. Vila d’Abadal ha dit que cal superar el catalanisme i anar cap a l’independentisme.
En el discurs de cloenda de l’assemblea, Vila d’Abadal ha dit que Espanya no vol que Catalunya sigui un poble lliure i que després de més de trenta anys de democràcia encara ara continua menyspreant els catalans. ‘Rebem un atac fulminant que ens vol diluir com a poble. Volen desmembrar el nostre país i només ens queda una solució’, ha dit el batlle de Vic.
‘Espanya no té futur’
Abans, el batlle de Girona, Carles Puigdemont (CiU), amfitrió de l’assemblea d’avui, havia afirmat que Espanya no té futur i que l’única opció per a Catalunya és tenir un estat propi dins la Unió Europea (UE). ‘Si Espanya fos un verb no podria conjugar el futur, perquè no té’, ha continuat el batlle. Puigdemont s’ha confessat orgullós per acollir la trobada dels 485 municipis que ja estan adherits a l’associació – el darrer ha estat Figueres -, a més de 24 consells comarcals i la Diputació de Lleida.
En opinió de Puigdemont, el missatge principal ‘serè, institucional i legítimament democràtic’ que ha de sortir d’aquesta assemblea és que des del món local es reclama un futur per a Catalunya. A més, l’AMI debat aquest dissabte una resolució que aposta perquè el pacte fiscal sigui una solució prèvia als problemes econòmics de Catalunya, abans d’anar cap a la independència.
Les condicions per al concert econòmic
L’assemblea també ha servit per aprovar un manifest a favor del concert econòmic com a estació prèvia a la independència. El text recull tres acord bàsics: que Catalunya ha de poder decidir sobre la forma de gestionar els recursos; manifestar la necessitat d’un nou model de finançament propi per a Catalunya; i demanar a la Generalitat que negociï un concert econòmic que sigui just a les aspiracions de Catalunya i que suposi una plena independència fiscal sense acceptar possibles rebaixes per mirar d’assolir un acord polític.
Més informació: Carles Puigdemont: ‘El pacte fiscal no és incompatible amb una consulta sobre la independència