El Parlament examina la tercera retallada de Mas

  • El govern va anunciar a mitjan maig privatitzacions i menys subvencions per a retallar 1.500 milions · L'oposició va forçar la compareixença d'avui del president

VilaWeb
Redacció
04.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups del Parlament de Catalunya examinaran avui la tercera retallada del govern amb la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, que haurà d’informar de l’últim pla de mesures del govern per a estalviar 1.500 milions d’euros. La compareixença va ser forçada per l’oposició, que es mostra molt crítica amb el nou paquet d’ajustos de privatitzacions i menys subvencions anunciat pel govern.

El tercer paquet d’ajust es pot resumir en sis punts: mantenir la reducció de salari del 5% als funcionaris, reduir transferències a empreses públiques i també les subvencions, reprogramar les inversions en marxa, vendre patrimoni, fer privatitzacions i aplicar les mesures imposades pel govern espanyol.

Mas, un cop acabada la sessió de control, pujarà a la tribuna d’oradors per exposar, sense límit de temps, el pla de mesures per a estalviar 1.500 milions d’euros ‘preservant l’estat del benestar’ que el govern va aprovar el mes de maig. En acabar, també hi podria intervenir un altre membre del govern; a continuació, ho faran els representants dels grups parlamentaris de major a menor representació, però tancarà el torn el representant del grup de CiU. Cada grup disposarà de quinze minuts.

A banda de les mesures concretes del tercer paquet de retallades del govern, el debat tindrà com a punt destacat la petició de supressió de l’euro per recepta, tal com han anunciat els grups de l’oposició.

El govern podrà tornar a intervenir per respondre els grups i aquests podran replicar. Acabat aquest debat, el ple continuarà amb la resta de punts de l’ordre del dia; també s’obrirà el termini perquè els grups presentin les propostes de resolució consegüents al debat. Aquest termini acabarà a les vuit del vespre, i demà els grups podran presentar propostes transaccionals fins les onze del matí. Finalment, les propostes es debatran i es votaran al ple dijous al vespre.

Pla econòmic i financer de reequilibri de la Generalitat 2012-2014

El Parlament també farà el debat del pla econòmic i financer de reequilibri de la Generalitat 2012-2014, que el govern va presentar en el marc del Consell de Política Fiscal i Fianancera (CPFF), i que inclourà la votació de les propostes de resolució que presentin els grups. Així mateix, la cambra farà el debat de validació del Decret llei 1/2012, de mesures per a complir aquest pla, que es votarà demà com a últim punt de l’ordre del dia. CiU necessitarà el suport o l’abstenció d’algun dels grups parlamentaris per validar el pla.

Més informació: Les sis grans mesures del govern de Mas per retallar 1.500 milions

Totes les retallades del govern d’Artur Mas

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any