Espanya aprofita la sentència de la llei de l’esport per boicotar els esportistes catalans

  • Hem parlat amb el president de la FEEC, Jordi Merino, que creu que la resolució del TC ha complicat la situació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa poc més d’un mes el Tribunal Constitucional espanyol va resoldre en una sentència que la selecció catalana podia competir en un torneig internacional sempre que no s’enfrontés amb el combinat espanyol. Justament això és el que va succeïr aquest cap de setmana als Sky Games que se celebren a la Ribagorça. Alguns dels guanyadors no van poder pujar al podi a recollir els premis. En declaracions a VilaWeb, Jordi Merino, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha dit que aquesta situació es produirà més vegades, perquè selecció espanyola ha procurat inscriure un esportista a cada competició.

Merino diu que fins ara la selecció catalana no podia competir en tornejos internacionals i que, amb la sentència, la situació no ha millorat perquè encara no tenen el mateix reconeixement. El president de la FEEC ha explicat que als Sky Games es va crear la modalitat ‘open’, diferenciada de l’oficial, perquè l’empresa organitzadora és catalana i té una sensibilitat especial. De fet, explica que han aconseguit que els esportistes fins i tot rebin la dotació econòmica dels premis malgrat que no puguin pujar al podi.

En aquesta modalitat ‘open’, en molts tornejos dels Sky Games hi competeixen les seleccions catalana i basca. Ara bé, Merino creu que no n’hi ha prou perquè els esportistes no poden optar als premis oficials si no hi van de part d’Espanya. 

Merino lamenta la situació perquè creu que Catalunya és una potència en molts esports de muntanya. D’altra banda, recorda que en el cas de les curses de muntanya s’ha optat per demanar a la Generalitat de poder emprar el nom ‘Catalunya’ a l’hora d’inscriure l’equip.  

El controvertit cas del duatló femení 

Diumenge, a la categoria femenina de la prova de duatló, les esportistes que van quedar en segona i tercera posició no van poder pujar al podi perquè competien amb la selecció catalana i amb un club privat, respectivament. 

La guanyadora de la prova va ser Núria Picas, que en declaracions a VilaWeb ha dit: ‘per optar al títol de campiona del món només tinc una opció: competir amb la selecció espanyola. Sinó, només puc quedar primera de la categoria open perquè en el meu cas, és clar, al dni hi diu que sóc espanyola’.

Picas, que fa dos anys que normalment corre amb la selecció catalana, ha explicat a VilaWeb: ‘a la feina mai no m’han donat festa per anar a fer una cursa, en canvi en aquest cas, com que hi he participat amb l’espanyola, m’han hagut de donar festa’. L’esportista també ha dit: ‘quan estava dalt del podi i va sonar l’himne espanyol, no em va fer gens de gràcia. No m’hi sentia gens identificada… Vaig passar la meta amb una senyera però ja no hi puc fer res més. No vaig pujar-la dalt del podi perquè em sembla que ens poden sancionar’. 

Esther Hernández, l’esportista que va quedar segona, no va poder pujar al podi perquè competia amb la selecció catalana. També ha explicat a VilaWeb que li sap greu i ‘que és molt lamentable perquè, físicament, la que va quedar segona sóc jo’. Hernández diu que per a ella ‘és una decepció molt gran perquè no van mostrar el podi real de la duatló‘. A ella la selecció espanyola no l’ha convocada mai, en canvi, però, explica: ‘fa un parell de setmanes em van enviar un correu on hi deia que la selecció catalana hi podia participar i vaig decidir fer-ho. Tot i que va ser un sobreesforç físic perquè no estava entrenada per a una prova de muntanya’. 

Totes dues creuen que les esportistes catalanes tenen prou nivell per competir de manera autònoma. Hernández opina: ‘tothom hauria de poder optar als premis de campiona del món, compatís amb qui compatís, ja fos amb un club o amb una selecció sigui del país que sigui’. Mentre no es resol la controvèrsia, alguns opten per exhibir senyeres i estelades quan guanyen, com Picas, en l’arribada en bici a la meta o, com Joan Freixa, al podi de la categoria open i amb la presència de la presidenta de l’Aragó, la popular Luisa Fernanda Rudi.

Enllaços
Array
Array
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem