29.06.2012 - 11:32
La portaveu del PSC a l’Ajuntament de Valls, Rosa Maria Ibarra, ha denunciat “la desinformació i la manera de fer de l’alcalde Batet i de l’equip de Govern en relació al possible canvi d’ubicació del Museu Casteller.” La diputada al Parlament Núria Segú ha demanat informació a la Generalitat sobre aquesta qüestió; segons Ibarra, ‘és lamentable que haguem de recórrer al Parlament per conèixer una informació d’àmbit municipal tan important per a la nostra ciutat’.
La Plataforma Valls Viu (PVV) va denunciar dimecres d’aquesta setmana al seu perfil de facebook que Albert Batet està ensenyant a peu de carrer als amics que es troba, un nou project museístic, amb una nova ubicació al carrer Espardanyers. També critica que l’alcalde no els deixés clar en una reunió celebrada darrerament, què passaria amb el Museu Casteller i amb l’ARE de Ruanes. Els veïns afectats, aplegats en la PVV i que han interposat un total de nou contenciosos administratius (més un altre per part de la CUP), critiquen que es jugui d’aquesta manera amb les seves cases (en gran part primeres residències) i que qualsevol vianant tingui més informació i millor tracte per part de l’alcalde que no pas una de les parts implicades.
Segons la PVV, també córren rumors ‘contrastats per diverses bandes’ que Batet i INCASOL tenen la voluntat de retirar l’ARE de Ruanes.
La zona del carrer espardanyers on s’ubicaria suposadament el nou Museu Casteller seria la que actualment ja està afectada per un projecte d’habitatge protegit i inclòs en el conveni d’INCASOL i l’Ajuntament de l’ARE de Ruanes i el Museu Casteller. Els terrenys d’aquesta nova ubicació ja són majoritàriament propietat d’INCASOL i l’Ajuntament de Valls, de manera que aquest fet avala la possibilitat d’aquest suposat canvi d’ubicació.
El consorci del museu casteller va donar el vist i plau al projecte executiu l’octubre del 2011, amb un pressupost de 10 milions d’euros més IVA.
El PSC se suma a les crítiques
Segons ha explicat Ibarra, “cada dia augmenta la rumorologia a la ciutat que apunta a un possible canvi d’ubicació del museu cap a la zona del centre històric, concretament, a l’entorn del carrer Espardenyers.” També ha anunciat que “davant d’aquesta rumorologia creixent i la manca d’informació de l’equip de Govern, el grup municipal socialista ha demanat informació a la Generalitat sobre aquesta qüestió”.
Ibarra ha dit que “per desgràcia, l’alcalde Batet i l’equip de Govern de CiU ja fa temps que ens tenen acostumats a aquest menysteniment i manca de respecta als grups de l’oposició que també representem una part de la ciutadania vallenca. Demanem que, a partir d’ara, aquesta actitud de menyspreu canviï.”
Per la seva banda, la diputada vallenca, Núria Segú, ha explicat el contingut de la bateria de preguntes que ha entrat aquesta setmana al registre del Parlament dirigides a la conselleria de Cultura i al Departament de Territori i Habitatge. “Volem confirmar allò que ja es dóna per fet a peu de carrer a Valls, és a dir, la construcció del Museu Casteller a l’entorn de la Plaça del Blat.” En aquest sentit, Segú ha recordat que aquesta ha estat sempre una reivindicació socialista a la que CiU sempre s’havia oposat.
“És lamentable que haguem de recórrer al Parlament per conèixer una informació d’àmbit municipal tan important per a la nostra ciutat. Crec que estem davant d’un símptoma clar de què alguna cosa no va bé a l’Ajuntament i de que no es respecta el dret a la informació dels regidors de la corporació municipal”, ha emfatitzat la diputada socialista.
Núria Segú ha recordat que la ubicació del museu a l’entorn de la Plaça del Blat ‘ha estat sempre una reivindicació socialista a la que CiU sempre s’havia oposat’. Cal recordar que l’ARE de Ruanes i la seva vinculació al Museu Casteller fou un dels pactes més importants de l’acord de govern entre Dolors Batalla (CiU) i Núria Segú (PSC).
La CUP va qualificar el Projecte Executiu del Museu Casteller com a inviable i ‘nova cortina de fum’
En roda de premsa realitzada dimecres tretze de juliol, la CUP va explicar que creu que ‘no existeixen els informes jurídics i tècnics que indiquin com tirar endavant el projecte executiu del museu casteller, i que tampoc existeixen els recursos que ha d’aportar INCASOL en funció del famós conveni signat amb l’Ajuntament’. Per aquests motius, la CUP creu que l’aprovació del projecte executiu és un tràmit legal que Batet tira endavant sense abordar el principal problema, que és la impossibilitat de fer efectiu el Museu Casteller en els termes actuals. En la mateixa roda de premsa, Joan Guinovart va revelar que l’Ajuntament fa aquest tràmit per poder cobrar la subvenció de la Diputació de Tarragona que permetrà pagar la redacció del Projecte Executiu (al voltant de 400.000 euros), però que hi ha seriosos dubtes que ‘aquest projecte i per tant el museu que tenim tots al cap’, s’acabi realitzant.
De fet, la CUP ja va proposar el juliol del 2010, abans de l’adjudicació del projecte executiu, buscar un nou emplaçament del museu casteller per evitar les problemàtiques que generaria l’ARE de Ruanes, en terrenys municipals o privats ja urbanitzats. La CUP va afirmar que el canvi suposaria més estalvi i menys temps.
La CUP també va anunciar la possibilitat per part de l’Ajuntament de retirar l’ARE de Ruanes, gràcies a una modificació de la llei d’urbanisme que ho faria possible, i demanava a Albert Batet que ho fes efectiu.
Molts dubtes i anuncis incomplerts
Dolors Batalla i Joan Manuel Tresserras van anunciar el febrer del 2008 l’aprovació del canvi d’ubicació del Museu Casteller al Rec de la Caballeria i es fixava l’inici d’obres per a finals del 2009. L’agost del 2010 l’ex-delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, anunciava en una entrevista a VilaWeb Valls que les obres del Museu Casteller podrien començar el 2011, ‘ja que s’està tancant la fase de tramitació urbanística’. Aquesta data també es va anunciar en la roda de premsa del novembre del 2010 feta als terrenys on ha d’anar el museu, protagonitzada per albert Batet, Josep Sabaté i Joan Manuel Tresserras. Aquests són alguns dels anuncis a premsa que els diferents responsables institucionals han fet sobre el Museu Casteller des de l’acord de constitució del Consorci, que fixava l’inici d’obres per al ‘darrer trimestre del 2004, amb l’objectiu que el nou equipament pugui obrir portes a finals del 2006 o a principis del 2007’.
El juliol del 2010 el govern d’Albert Batet va anuncia que el Museu Casteller seguiria endavant malgrat l’anunci que ll’ARE de Ruanes no es faria de moment.
Pel que fa al finançament del Museu Casteller, Batet va admetre durant la campanya electoral municipal del 2011 que la part de finançament que havia d’aportar l’aprofitament de la construcció de l’ARE de Ruanes s’hauria de buscar en altres llocs i fins i tot l’Ajuntament n’hi hauria d’aportar del propi pressupost. A dia d’avui, però, ni l’Ajuntament de Valls ni el conseller de Cultura no ha aclarit quines possibles alternatives existeixen per al finançament del museu.
Aquesta preocupació pel finançament vinculat a l’INCASOL i a l’ARE de Ruanes ha estat repetidament manifestada pels grups municipals de la CUP i ERC, però Batet sempre ha arguït el seu convenciment que el conveni amb INCASOL és la garantia per al finançament del museu i el setembre del 2010 argumentava que ‘en el cas que l’Incasòl no col·laborés, l’Ajuntament ja trobarà els mecanismes per fer complir el conveni’. En les mateixes declaracions al Diari de Tarragona, Batet va anunciar que ‘l’equipament cultural esdevindrà una realitat durant la propera legislatura’, és a dir l’actual.
Finalment, aquest mes de març el conseller de Cultura Ferran Mascarell va nunciar a premsa que les obres del futur Museu Casteller a Valls s’iniciarien el 2013 (declaracions a Tac12).