Resposta al vídeo sexista de la UE: ‘Sigueu vosaltres mateixes!’

  • Una astrònoma anglesa encoratja en un vídeo els nois i les noies europeus a tenir passió i interès per la ciència

VilaWeb
Redacció
26.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Poc temps després de l’aparició del polèmic vídeo de la campanya de la UE per a promocionar la investigació entre les noies, se’n va publicar un altre que ha tingut un notable èxit a la xarxa i que és una reacció al primer: l’astrònoma Meghan Gray (Twitter), de la Universitat de Nottingham, critica els estereotips sexistes del vídeo que la Comissió ha hagut de retirar i encoratja les joves i els joves europeus a tenir passió, interès i ganes de descobrir amb la ciència.

‘El vídeo és ple d’estereotips que no tenen res a veure amb el fet que les noies s’interessin per la ciència’, diu Gray. ‘Vincula les noies amb la moda, els talons alts, el maquillatge…, que són interessos completament vàlids per a qualsevol dona, per a qualsevol noia, per a qualsevol home. Però té un missatge molt i molt dolent.’ I afegeix: ‘Si vols ser realista encoratjant la gent jove per a la ciència, siguin homes o dones, se’ls ha de dir que siguin apassionats i que vulguin saber-ne més sobre com funciona l’univers. I aquest vídeo no fa res d’això.’

‘Ens encantaria que hi hagués moltes més dones estudiant ciència, i es tracta que n’hi pugui haver més no pas per anuncis llampants sinó pel seu interès personal i per la seva passió’, insisteix l’astrònoma. I rebla: ‘Els hem de dir: Sigueu vosaltres mateixes, trobeu quelcom que us interessi i gaudiu-ho!’

La UE retira el vídeo criticat per sexista

La Unió Europea va retirar ahir de la xarxa el polèmic vídeo de la campanya llançada la setmana passada per a promocionar la investigació entre les noies. El títol de la campanya és ‘Sciencie: it’s a girl thing!’ (La ciència és cosa de noies), i en el vídeo apareixen unes investigadores atractives, i barreja imatges de maquillatge i de productes de bellesa amb les d’un laboratori. L’allau de crítiques va forçar la Comissió a retirar-lo. Hi ha, però, molta gent que l’ha tornat a publicar a YouTube (vídeo).

La comissió deia, quan va llançar la campanya, que pretenia demostrar a les noies que la ciència ‘és divertida i ofereix grans oportunitats’.

Per més que el vídeo s’ha retirat, la web de la campanya continua activa i manté la mateixa estètica del vídeo, tan criticada. I s’hi poden veure uns quants vídeos més, però ben diferents del promocional de la campanya: hi apareixen diverses investigadores explicant els seus casos i les seves experiències.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any