22.06.2012 - 06:00
Fa ben bé quatre setmanes que l’Alguer viu immers en una campanya electoral permanent. Aquest diumenge i dilluns Stefano Lubrano (coalició de centreesquerra), Francesco Marinaro (coalició de centredreta) pugnen per la batllia de la ciutat en la segona tanda de votacions, previsiblement les més renyides dels darrers anys: a la primera tanda els van separar només 373 vots, una diferència de l’1,39%, a favor de Marinaro.
En aquest vídeo, parlem amb Marinaro i Lubrano dels respectius projectes polítics per a la ciutat: l’un de continuïtat, després de deu anys de govern de centredreta amb Marco Tedde al capdavant, i l’altre de canvi. També parlen de la llengua, dels recursos que hi pensen destinar, del model de ciutat, i del projecte conegut com Maria Pia, un gran complex turístic de luxe presentat en una fira immobiliària milanesa aquesta setmana, que ocuparia més de 200.000 metres quadrats de la costa algueresa de titularitat municipal, i que ha irromput de manera salvatge en la campanya electoral generant una forta polèmica.
Els votants de ‘5 stelle’, decisius
L’aritmètica electoral i l’aparició de noves forces polítiques fan preveure un resultat molt ajustat. Tant, que tothom, d’una banda i de l’altra, coincideix a dir que fins que no s’acabi de comptabilitzar l’últim vot en l’escrutini, dilluns al vespre, és molt arriscat parlar de guanyadors o favorits. Els dos candidats que no van passar a la segona tanda, Maria Grazia Salaris (liberal) i Giorgia Distefano (del moviment ciutadà ‘5 stelle‘ articulat al voltant del còmic i blocaire genovès Beppe Grillo) van obtenir 827 i 2.529 vots, respectivament. Tant Salaris com Distefano han donat llibertat de vot als seus electors per aquesta segona tanda.
La coalició de centredreta compta que rebrà bona part dels vots de Salaris, però és del tot incert el comportament dels votants de moviment ‘5 stelle’ -que representen prop del 10% de l’electorat- car era una candidatura de protesta contra el sistema polític en general i contra els dos grans partits en particular. Aquests votants, coneguts popularment com els ‘grillini’, han esdevingut, per tant, decisius en les eleccions de diumenge i dilluns. Amb tot, Lubrano confia captar una part important d’aquests vots argüint que el seu programa de centresquerra té força punts en comú amb allò que ja ha proposat el recentment elegit batlle de Parma (Emília-Romanya), del moviment ‘5 stelle’.
El candidat del centreesquerra, Stefano Lubrano, té el suport del Partit Democràtic, AlgueRosa, C’è un’Alghero Migliore, Lista Lubrano, Unió Popular Cristiana i Itàlia dels Valors.
Francesco Marinaro, de centredreta, té el suport del Poble de la Llibertat, Reformadors Sards, Unió del Centre, Futur i Llibertat, Partit Sard d’Acció i Alghero per Te.