Gendrau: ‘A Enderrock 200 hem mirat enrere per fer un salt endavant’

  • Entrevista amb el director editorial del Grup Enderrock · 'El bon moment de la música no és fruit de la casualitat', diu

VilaWeb

Bel Zaballa

20.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enderrock té un bon motiu de celebració: ha arribat al número 200, que és ben especial: s’hi fa una mirada als últims cinquanta anys de la música del país amb la intenció de fer un salt endavant i reinventar-se. En parlem en aquesta entrevista amb el director editorial, Lluís Gendrau, que destaca la importància de les cançons com a patrimoni cultural i exponent de l’evolució de la nostra societat.

‘Les cançons expliquen l’evolució del país’

‘En aquests cinquanta anys, diverses generacions han explicat la seva història i, a través de les cançons, l’evolució del país’, diu Gendrau, que recorda que ‘sense les cançons no podríem explicar ni qui som, ni on som ara ni cap on anem’. Per això insisteix en la importància de les cançons que ens han acompanyat; cançons ‘que esdevenen petites històries i, totes juntes, expliquen com som els catalans, què fem i quina és la nostra cultura. En un país com el nostre, la música acaba essent aquest paisatge sonor que ens identifica’.

La revista Enderrock va néixer el Sant Jordi del 1993, de la mà d’un grup de periodistes interessants en la música. ‘En aquell moment, d’alguna manera ja havia caigut el punt d’inflexió del rock català, i es deia que era una cosa inventada. Vam explicar que no, que sortia una revista justament filla d’aquell fenomen, arran de la quantitat de música que es feia en català i de la quantitat de gent que l’escoltava’, explica Gendrau.

‘Malbarataríem molts somnis si no entenguéssim que aquest bon moment no és fruit de la casualitat’

El director de l’Enderrock també reflexiona sobre el contrast entre el bon moment que viu la música al país i la situació de crisi que fa que tot pengi d’un fil. Per Gendrau, aquest bon moment no és pas fruit de la casualitat: ‘Han de confluir una sèrie d’elements: que hi hagi creadors, mitjans de comunicació, indústria musical i una política cultural a favor. Les institucions hi han d’apostar. I ens trobem en un moment en què les institucions han deixat de donar el suport que donaven’. El risc, avisa, és que ‘tot això que s’ha anat construint durant aquest temps es desmunti. Malbarataríem molts somnis si no fóssim capaços d’entendre que el que s’ha construït fins ara no és fruit de la casualitat sinó de la construcció i suma de tots aquests elements’.

Número 200: repàs històric i DVD del concert de Llach al Camp Nou

En el número 200 de l’Enderrock hi trobem els dos-cents moments més destacats des del naixement de la Nova Cançó fins avui, amb material inèdit; un especial fotogràfic dels quinze concerts més importants de la història de la música popular i una extensa entrevista a Lluís Llach. Inclou també un DVD, que es distribueix de manera exclusiva amb aquest número 200, que conté la realització que va emetre TV3 del concert de Llach al Camp Nou –per primer cop ara en DVD– i el documental ‘Mai no ha mancat el teu alè’, amb una entrevista a Llach.


Tota la informació musical, a VilaWeb Música.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem