09.06.2012 - 18:42
Espanya és com un individu que de cop i volta va fer diners, i va voler fer-se el presumit davant del veí ric, comprant-se un Ferrari. Però Espanya no sabia conduir un cotxe esportiu com aquest, ha tingut un accident i ha acabat a l’hospital. Aquesta és l’analogia que explica l’ex-president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, al Financial Times en un dinar-entrevista recent i que ara s’ha publicat. Pujol hi parla també del dèficit fiscal i de la possibilitat que Catalunya s’independitzi.
Després de l’accident, ‘Espanya sobreviurà. Té una molt bona infermera anomenada Angela Merkel que el cuida. I un doctor anomenat Strauss-Kahn, que ara és lògicament la senyora Lagarde, i té amics que són metges com el senyor Trichet [l’ex-president del BCE]. Tots ells li diuen que estigui tranquil, que faci això, que faci allò. Des del 2010, el govern espanyol no ha dirigit l’economia. Segueix les instruccions de la inferemera i dels doctors. Què farà el senyor Rajoy. Farà exactament el que Brussel·les digui.’, opina Pujol.
I sobre la viabilitat d’una Catalunya independent, desestima l’argument que li planteja l’entrevistador que, pel tamany de l’estat, tindria dificultat per tirar endavant, ‘No, miri, hi ha països petits que han fet bé les coses: Dinamarca, Finlàndia, Àustria. I hi ha països que ho han fet relativament bé tenint en compte que són nous: Estònia ho fa bé, Eslovàquia treballa bé, i Eslovènia, que és molt més petita que no Catalunya, amb dos milions d’habitants. No és una qüestió de ser un país gran o petit; és qüestió des ser seriós o no’.
‘Veurà una Catalunya independent?’, li acaben preguntant. I respon: ‘Som en un moment crucial, i en un moment crucial no saps mai què t’acabaràs trobant’.