El trànsit de Venus, en imatges

  • L'última oportunitat aquest segle per veure Venus passant davant del Sol s'ha pogut observar a l'alba

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2012 - 09:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El planeta Venus ha tornat a passar, a l’alba, per davant del Sol. L’anomenat trànsit de Venus és un fenomen astronòmic excepcional tant per l’espectacularitat com per les poques vegades que té lloc: només es dóna dues vegades cada segle. L’última va ésser el 8 de juny de 2004 i la següent serà el llunyà 2117. El d’avui, ha estat observat per molts afeccionats i institucions astronòmiques de tot el món, que ja n’han començat a penjar imatges i vídeos.

El Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona i el Parc Astronòmic del Montsec, per exemple, han seguit en directe el trànsit de Venus des de l’arxipèlag de Svalbard, a l’Àrtic.

La NASA i l’Exploratorium de San Francisco, per la seva banda, han emès via web les imatges del fenomen astronòmic des d’un observatori de Hawaii: ací i ací.

A Flickr es poden veure desenes de fotografies del trànsit, captades de tot el món.

Hom també havia preparat uns quants punts d’observació al nostre país per contemplar el trànsit; per exemple, a la platja de Gandia, al castell de Montjuïc i a Pals.

Calcular la unitat astronòmica

Gràcies al trànsit de Venus es pot calcular la unitat astronòmica, és a dir, la distància entre la Terra i el Sol. El primer d’establir el mètode geomètric per a calcular-la fou l’astrònom anglès Edmund Halley: observant el pas de Venus des de punts de la Terra diversos i mesurant el temps dels contactes del disc venusià amb el Sol va poder calcular la unitat astronòmica i, a partir d’aquí, les distàncies entre els altres planetes.

Avui, nogensmenys, la unitat astronòmica es calcula a partir del temps que les ones de ràdio, enviades a Venus per radiotelescopis, estan a anar-hi i tornar-ne.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem