Arriba la primera multa de 100 euros pel #novullpagar

  • Un conductor de Lleida, que havia respost la notificació prèvia, rep la sanció per no pagar un peatge el 5 de maig, i la recorrerà

VilaWeb
Redacció
29.05.2012 - 20:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’amenaça del govern català de multar els conductors que no paguin el peatge ja s’ha fet efectiva. Després de l’enviament per part del Servei Català de Trànsit de milers de notificacions de denúncia pe la infracció de l’article 153 del reglament de circulació (pdf), avui VilaWeb ha sabut que ja hi ha un conductor que ha rebut la primera multa, de 100 euros. El sancionat és un veí de Lleida que el 5 de maig no va pagar el peatge; va rebre la notificació de la denúncia, la va respondre i ara ha rebut la multa. Té vint dies per pagar, o bé presentar recurs.

Deprés d’haver rebut la notificació de denúncia, que ja han rebut milers d’insubmisos als peatges, i tal com havia recomanat l’equip d’assessorament jurídic de la campanya #novullpagar, va respondre el requeriment del Servei Català de Trànsit identificant-se, per evitar ser sancionat directament per infracció greu. Ara, un cop identificat, ja ha rebut la multa.

En un termini de vint dies pot pagar, abonant la meitat de l’import de la multa (50 euros) o bé presentar recurs. En aquest cas, els advocats de #novullpagar presentaran al·legacions, que es basaran en l’argument que no es vulnera pas el reglament de circulació per no pagar el peatge.

La base per al·legar

L’article 153 d’aquest reglament diu, referent als senyals de restricció de pas: ‘Prohibició de passar sense aturar-se. Indica el lloc on és obligatòria la detenció per la proximitat, segons la inscripció que contingui, d’un lloc de duana, de policia, de peatge o algun altre, i en què hi pugui haver instal·lats mitjans mecànics de detenció. En tot cas, el conductor no podrà reprendre la marxa fins a haver complert la prescripció que el senyal estableix’.

I l’advocat Lluís Gibert ens recordava: ‘En la interpretació estricta de la norma jurídica, es diu als conductors que no han volgut pagar que han vulnerat un senyal. Però aquest article ens diu què cal fer davant un senyal de detenció. L’al·legació és dir que ja s’ha acomplert el que diu el senyal, perquè el conductor s’ha aturat quan hi ha arribat. I després diu que es pot reprendre la marxa quan s’hagi complert l’objectiu de l’aturada. El reglament arriba fins aquí. Quin és l’objectiu de l’aturada? No ho diu enlloc; no diu que s’hagi de fer el pagament en aquell moment i que s’hagi de complir un contracte. Per tant, segons el principi de tipicitat, una prohibició ha d’estar específicament regulada; i com que no ho diu específicament, que l’aturada és per pagar, no incompleixes el reglament de circulació.’

En aquest document us explicàvem Com es poden recórrer les multes pel #novullpagar?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any