28.05.2012 - 16:47
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha llançat avui un missatge tranquil·litzador dient que la banca espanyola no necessitava cap rescat de fons europeus i remarcant que el nivell de la prima de risc –que ha assolit avui màxims històrics– no tenia relació amb la deconfiança dels inversors per la injecció de diners públics a Bankia. Però Rajoy no ha acoseguit calmar els mercats, que cotinuen castigant el deute espanyol, amb la prima de risc que se situa per sobre els 500 punts, i pagant un 6,5% per als bons a deu anys.
Aquesta situació de desconfiança s’ha estès, a més de Bankia, a tots els valors de l’Íbex-35, que en conjunt aquesta tarda perd un 2%.
‘No hi haurà cap rescat de la banca espanyola’, ha declarat Rajoy en conferència de premsa després del comitè executiu del PP. També ha dit que no deixarien caure cap comunitat autònoma, i s’ha referit concretament a Catalunya: ‘Catalunya no es troba en fallida, ni tampoc cap institució. Es tracta d’un problema de liquiditat’, ha dit.
Pel que fa a les exigències de responsabilitats sobre el cas de Bankia, les ha descartades argüint que no era la primera vegada que s’injectaven diners públics a una entitat financera.
Bankia es desploma en el seu retorn a la borsa
Bankia ha tornat avui a cotitzar a borsa, i ha començat la jornada amb fortes pèrdues. L’entitat ha caigut un 26,75% i el preu de les seves accions s’ha quedat en 1,150 euros, mentre que dijous passat cotitzaven a 1,570 euros.
La cotització de Bankia fou suspesa de manera cautelar divendres passat, però aquest matí la CNMV ha aixecat la suspensió en considerar que l’entitat havia donat a conèixer ‘informació suficient de les circumstàncies que van aconsellar que s’adoptés l’acord de suspensió’. L’última cotització de les accions de Bankia, doncs, correspon a la del tancament de la borsa de dijous, i era d’1,57 euros, amb una caiguda del 7,43%.
El consell d’administració de l’entitat, amb el seu president al capdavant, José Ignacio Goirigolzarri, ha aprofitat el cap de setmana, amb els mercats tancats, per a presentar el pla de viabilitat i de sanejament del banc. Un pla que requereix 19.000 milions d’euros de diner públic, a més dels 4.500 que el govern espanyol ja va aportar en la nacionalització del BFA, la matriu de Bankia.
El que no s’ha estalviat Bankia el cap de setmana ha estat la reacció de la classe política. En general, la majoria de partits que s’han referit al pla de sanejament presentat per Goirigolzarri han coincidit a exigir una investigació profunda de les circumstàncies que han portat el banc a aquesta situació i a demanar la depuració de responsabilitats pels errors que s’han comès.
Les crítiques quasi unànimes van obligar el ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón, a admetre que la investigació sobre la gestió de Bankia es portarà al parlament ‘quan sigui oportú’. En una entrevista diumenge a la Ser, va dir que no correspon al govern de prendre la iniciativa per a obrir una investigació, però que mai no n’obstaculitzarà cap: ‘La Fiscalia té oberts procediments contra gestors de caixes d’estalvis i l’executiu no ha adoptat cap iniciativa en contra.’
Per Gallardón, el govern ‘busca la transparència’ i va assegurar que hi haurà ‘informació absolutament de tot’ perquè ‘hi ha una subcomissió d’investigació i si es volen demanar explicacions, en tindran del governador del Banc d’Espanya, del ministre, dels responsables de Bankia i de l’anterior titular d’Economia, Elena Salgado’.