Quatre candidats opten a dirigir la UAB

  • Les eleccions rectorals, marcades per la situació econòmica de la universitat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui hi ha eleccions per a decidir el nou rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que substituirà l’actual, Anna Ripoll. Els candidats que opten a dirigir la UAB són els doctors Joaquim Coll, Pere Solà, Ferran Sancho i la doctora Margarita Arboix.

Aquestes eleccions són marcades per la difícil situació econòmica de la UAB. L’any passat la subvenció pública va reduir-se 34 milions d’euros, per causa de les retallades pressupostàries del govern català. Enguany el pressupost s’ha fixat a 300 milions d’euros i la previsió de dèficit supera els 65 milions. Gestionar la universitat en aquest context és, doncs, el principal desafiament del nou rectorat.

El programa electoral de Ferran Sancho proposa dues línies d’acció: racionalitzar la despesa mantenint la qualitat de la universitat i captar recursos de finançament del sector privat.

La candidatura de Joaquim Coll proposa de redefinir el grau d’autonomia dels centres i departaments per tal d’agilitar la presa de decisions. També preveu de flexibilitzar el concepte de carreres lentes, ‘facilitant la matriculació del nombre de crèdits que l’estudiant estimi oportú, segons la seva capacitat econòmica o el temps disponible’.

Margarita Arboix vol establir acords amb la Generalitat per a consolidar l’equitat i l’estabilitat financera de la UAB. També vol fomentar aliances amb les altres universitats per a definir noves estratègies de finançament.

Pere Solà proposa alternatives ‘que no vagin en detriment de la qualitat i dels estudiants’, i advoca per augmentar el cànon a les entitats privades instal·lades al campus i suprimir càrrecs de confiança. També vol impulsar el diàleg entre ciències pures i humanitats, ‘per tal que la universitat recuperi la seva presència en la societat’.

Posicions comunes

La reducció de les estructures administratives i directives és una mesura que comparteixen els quatre candidats per tal de resoldre la situació financera de la UAB. En la línia de combatre el dèficit, els candidats també coincideixen a proposar fórmules alternatives a l’acomiadament de docents i membres del personal administratiu. Per aquesta causa, justament, ahir fou ocupada la sala del rectorat on s’havia d’aprovar l’acomiadament de dos-cents professors.

Els quatre candidats també s’oposen de manera unànime a l’augment de les taxes universitàries anunciat pel govern espanyol, i el volen combatre amb una millora de la política de beques.

En cas que cap dels candidats no aconseguís la majoria absoluta, es faria una segona tanda electoral el 31 de maig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem