Jaume Barberà: ‘Després del programa tan sols vaig poder dormir tres hores’

  • Entrevista amb el director i presentador del programa del Canal 33 que ahir va causar un fort impacte a les xarxes socials amb entrevistes a dos economistes sobre la situació al nostre país

VilaWeb

Pere Cardús i Cardellach

16.05.2012 - 19:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les xarxes es van esvalotar ahir amb l’emissió de dues entrevistes a dos economistes, Edward Hugh i Jonathan Tepper, a càrrec de Jaume Barberà en el programa Singulars (C33). L’audiència es va disparar i la reacció a Twitter va situar l’etiqueta #singulars al cap damunt del Trendic Topic de tot l’estat espanyol. No és la primera vegada que el programa causa un impacte així quan ha tractat de la crisi econòmica o d’altres aspectes d’actualitat. D’aquest efecte de les xarxes i de l’èxit del programa en parlem amb el director i presentador de Singulars, Jaume Barberà.

–Us sorprèn la repercussió que ha tingut el programa d’ahir amb els economistes Edward Hugh i Jonathan Tepper?

–Sí i no. Amb Ignacio Ramonet fa un parell de setmanes, ja vam ser Trending Topic de Twitter a l’estat espanyol. El d’ahir és el que més repercussió ha tingut de tots els que hem fet dedicats a la crisi. L’audiència ha estat molt superior. Hi va haver moments que el programa va tenir més de dues-centes mil persones que el miraven. No és un fet normal en un segon canal, el 33, i encara menys a la nostra hora d’emissió. Es demostra fins a quin punt la ciutadania es preocupa pel que està passant i el que pot passar en un futur proper. I l’equip de Singulars estem molt satisfets de fer la nostra feina, que és servir a la ciutadania, i de poder-ho fer en una televisió pública.

–El d’ahir no és un cas aïllat. Les xarxes donen molt recorregut al vostre programa.

–Jo no sóc un usuari avançat de les xarxes socials. De fet, sóc al Twitter i al Facebook perquè la direcció de TV3 quan hi havia la Mònica ens va conscienciar a tots de ser-hi. Però em provoca uns maldecaps terribles poder contestar tots els missatges que m’arriben per tots costats. Però és evident que avui no es pot treballar fent periodisme d’esquena a les xarxes. Perquè les xarxes són extraordinàriament poderoses. Que un programa d’un segon canal de TV3 arribi a ser durant una bona estona el Trending Topic de tot l’estat per damunt del 15-M, és molt indicatiu del poder d’aquestes vies de comunicació.

–Quina és la vostra reacció a aquest retorn ciutadà?

–Si hom llegeix el que deia la gent en el Twitter i el Facebook durant l’emissió del programa, et fa sentir amb més força que mai la responsabilitat que tenim els periodistes. Us he de confessar que aquesta nit tan sols he dormit tres hores. Vaig recomanar abans del programa que qui el veiés prengués molta til·la. Jo vaig cometre l’error de veure el programa a casa i després vaig observar la reacció a la xarxa. Tot plegat ens demostra que la gent és extraordinària i que vol opinar. I nosaltres hem de tenir en compte aquest retorn de la feina que fem.

–Quina és la clau de l’èxit?

–Sóc periodista i m’agrada l’economia, la sociologia i la psicologia i miro d’oferir allò que penso que és interessant per a la ciutadania. El que fem és resultat de la vocació de servei públic. Res més que això. Continuarem fent això perquè no entenem que es pugui fer periodisme d’una altra manera. L’únic que fem és mirar de respondre les preguntes clàssiques de ‘què, qui, com, quan i per què’ i no deixar-ne cap al tinter. Especialment en aquestes circumstàncies que vivim.

–Marqueu molt un to pedagògic en el programa.

–Hem d’alegrar-nos tots plegats de poder fer bona televisió sense caure en la porqueria, en l’insult o en la humiliació, i fer-ho sense mentir. Singulars és un programa molt exigent, perquè et demana estar atent per no perdre el fil de l’exposició del convidat. No pots distreure’t fent d’altres coses. Exigeix un visionat actiu i conscient. Arribar a aquestes xifres d’audiència ens ha de fer sentir orgullosos de com som els catalans.

–La clau són els personatges?

–Els personatges que portem ens han d’ensenyar coses que no sabem. Són persones que ens fan millors, perquè ens fan pensar més, ens fan reflexionar, ens fan ser valents, ens conviden a no acceptar la mentida, ens ajuden a entendre que per viure és millor ser que tenir. És a dir, ens subministren tota una sèrie de valors que semblava que havíem perdut. A més, la pèrdua de confiança amb els polítics fa que els ciutadans cerquin referències alternatives a l’hora d’explicar el que passa a la societat. Això també explica una mica l’èxit de programes com Singulars.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem