10.05.2012 - 06:00
Des que es va fer públic aquest vídeo, publicat a YouTube per Josep Casadellà, fins ahir, quan els peatges van ser motiu d’un tens debat al Parlament de Catalunya, no ha passat ni un mes. La campanya #novullpagar ha impressionat els qui la van començar, que troben que ara els polítics no poden fer marxa enrere i hauran d’oferir solucions. ‘Ja som massa gent que hem dit que no pagarem’, diu Casadellà a VilaWeb, amb qui han parlat també dos dels col·laboradors de novullpagar.cat, Guillem Carbó i Jordi Torres, que és, juntament amb Aida Àngel, el creador de la web i de les aplicacions.
‘Com pot ser que hi hagués tota aquesta tensió acumulada? I com pot ser que fem un vídeo un dia, la gent s’hi apunta, es comença a fer una acció i tot plegat es desferma?’, es demana Casadellà, que no s’imaginava pas, el dia que va enregistrar per primer cop el seu acte d’insubmissió al peatge, que allò acabaria ocupant l’agenda política del país.
‘Si és a l’agenda política és perquè ens afecta molt a tots. Ha sortit a la llum per una casualitat, pel vídeo d’en Casadellà, però, si no, hauria acabat sortint més tard o d’hora’, opina Guillem Carbó, que defuig, igual que en Casadellà i en Jordi Torres, el paper de portaveu o responsable de la protesta. Remarquen que és una acció transversal, que concerneix tothom, voti qui voti.
‘No penso pagar ni un duro més’
‘Han sortit a la llum molts temes aquests dies, com ara els diners que ja hem pagat pels peatges, i les vegades que s’han amortitzat, tot el que hem pagat de més. A més, som en una època difícil econòmicament… En Casadellà va encendre l’espurna, i nosaltres hem mantingut el foc’, observa Jordi Torres.
I en Casadellà està més disposat que mai a mantenir-lo ben viu, a continuar-lo atiant. ‘No penso pas pagar ni un duro més per aquesta autopista, passi què passi. Jo no tornaré a pagar. Som massa gent que hem dit que no pagarem. I ho tenen molt negre, perquè com més ens toquin, més apujarem el to. Jo l’apujaré; si me n’he d’anar quinze dies o tres setmanes a fer una vaga de fam o una marxa davant la Generalitat o davant la porta d’Abertis, hi aniré. No farà pas res. Es pot fer molt més, i ells que facin com vulguin’, rebla.
‘Això, no ho poden parar’
Què pot passar ara? Segons Guillem Carbó, ‘de propostes, n’hi pot haver moltes. I els partits han d’adoptar solucions, i si això vol dir que una empresa privada deixi de fer negoci, que així sia. Perquè parlem d’un bé d’interès públic, i també de salut pública, perquè hi ha hagut molts morts a la N-II, per exemple’.
‘Caldrà veure què surt de la reunió del grup de treball de peatges del dia 14. Serà un punt important. I el dia 20 em penso que hi haurà una gran resposta de la gent als peatges. Però la cosa més important és la de cada dia. Com a acte de desobediència civil, això, no ho poden parar.’