03.05.2012 - 06:00
El moment més viu de la jornada de vaga unifersitària d’avui, convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), ha estat la manifestació s’ha fet a migdia al centre de Barcelona, que ha començat a la plaça de la Universitat i que ha acabat al passeig de Lluís Companys. Ha aplegat milers de manifestants, que han estat controlats en tot moment per un fort desplegament policíac.
En efecte, Barcelona ha quedat blindada per milers d’agents dels mossos, la policia espanyola i la guàrdia civil per la coincidència de la protesta amb la reunió del Banc Central Europeu a Barcelona.
Els motius de la protesta
El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) també ha estès la convocatòria al País Valencià i a les Illes Balears.
La PUDUP denuncia que l’augment de taxes previst, ‘fins a un 66% més respecte als costos actuals’, suposarà un increment d’entre 600 i 900 euros en les primeres matrícules. Una pujada que des de la plataforma, asseguren, suposarà l’exclusió de milers de persones de la universitat pública, per la impossibilitat de pagar la matrícula, així com l’endeutament de moltes famílies per poder pagar els estudis. També critica el sistema de beques proposat per la Generalitat, per ser ‘insuficient, superficial i una cortina de fum per amagar les polítiques fiscals erràtiques’.
Davant d’això, la plataforma exigeix entre d’altres la congelació dels preus de les matrícules universitàries i la rebaixa en aquelles famílies que estan patint una situació econòmica greu, per tal d’avançar en la gratuïtat total de la universitat pública. I aprofita per reclamar l’alliberament de tots els estudiants i activistes socials detinguts en la passada vaga del 29 de març.
Tercera mobilització estudiantil aquest curs
La d’avui és la tercera vaga estudiantil en el que va de curs. El país ja ha viscut dues vagues generals universitàries, convocades els passats 17 de novembre i 29 de febrer. Segons la PUDUP, durant l’últim any les universitats estan patint fortes retallades, ‘que es materialitzen amb centenars d’acomiadaments (directes i indirectes) i la precarització de les condicions laborals dels professors i membres del PAS, amb la conseqüent massificació de les aules, la supressió d’oferta acadèmica i una important manca de materials educatius’.