Martin Schulz diu que el problema del català a Europa és Espanya

  • El president del Parlament europeu, admirador de Jaume Cabré, conversa durant mitja hora amb l'escriptor

VilaWeb
VilaWeb

M.S.

02.05.2012 - 14:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, de visita a Barcelona, s’ha trobat durant mitja hora amb l’escriptor Jaume Cabré. Després de la trobada, Cabré ha explicat: ‘M’ha parlat de la seva experiència de lector amb ‘Jo confesso‘ i m’ha fet un parell de preguntes sobre aspectes de ‘Les veus del Pamano‘ que no entenia. Jo li he volgut fer una pregunta política, sobre la llengua, i m’ha vingut a dir que el problema del català al Parlament Europeu és Espanya. Diu que totes les pegues les posa Espanya, però que ell és tossut i tornarà a presentar la proposta d’us del català.’

Jaume Cabré ha dit que se sentia commocionat per la trobada. El socialista alemany alemany Martin Schulz no ha estalviat elogis cap a la seva obra, de la qual se’n declara admirador. Ha llegit ‘Jo confesso’, ‘Les veus del Pamano’ i ‘Senyoria’. ‘Com a antic llibreter, Schulz és un bon lector, d’aquells que les lectures li ressonen a dins’, ha comentat Cabré, que per pudor no ha volgut explicar les ‘coses amables’ que el president del Parlament europeu li ha comentat. Només n’ha trascendit una, que ‘Jo confesso’ l’ha deixat estabornit.

Schulz ha explicat dos fets que han marcat la seva lectura de ‘Jo confesso’: la història del violí l’ha commogut ja que ell també conserva un violí del seu pare, que té una història plena d’emotivitat. El pare de Schultz, l’onzè fill d’un immigrant alçacià, era autodidacta i per integrar-se a la banda municipal de la ciutat necessitava un instrument. Aleshores, amb un ganivet es va construir un violí. També ha explicat a Cabré que durant la lectura de la novel·la va fer un viatge a Israel que el va colpir, perquè va conèixer el jutge Gabriel Bach, que va participar en el judici a Adolf Eichmann, el responsable de la solució final aplicada pels nazis.

Schulz ha convidat Cabré a fer una lectura de fragments de la seva obra al Parlament europeu.

El fenomen Cabré a Alemanya

Cabré es va donar a conèixer a Alemanya arran de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, quan la cultura catalana en va ser la convidada d’honor. L’editorial Suhrkamp va traduir ‘Les veus del Pamano’, novel·la que va començar a generar el fenomen Cabré a Alemanya. Durant la mateixa fira l’exministre Joschka Fischer elogiava la novel·la, que en cinc anys ha venut en aquell país uns mig milió d’exemplars. Però la xifra queda petita davant els 60.000 exemplars venuts de ‘Jo confesso’, només des del mes de gener.

Schulz va penjar la senyera al balcó quan era batlle de Würselen

Schulz, que va ser batlle de la ciutat alemanya de Würselen entre el 1987 i el 1998, ha explicat que va hissar la senyera al balcó de l’Ajuntament, juntament amb l’Alemanya, amb motiu de la boda d’una parella catalanoalemanya amiga seva.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem