02.05.2012 - 06:00
L’any 1956 Joan Fuster publicà el volum ‘Figures de Temps’, en què recollia les anotacions preses en un dietari entre el 1952 i el 1955. Eren (com va deixar escrit en un advertiment de la segona edició del 1957) ‘apunts inconnexos, variats i levíssims, als quals no vull atribuir més pretensió que la d’haver-me servit, a mi, d’exercici meditador.’ Partint d’aquest diari, i del títol de la primera edició, s’ha decidit el tema del simposi internacional ‘Joan Fuster: Figura de Temps’, organitzat per la Facultat de Filologia de la UB, que durarà d’avui al 4 de maig.
El simposi és coordinat per Antoni Martí Monterde i organitzat per Àlex Matas, Bernat Padró i Borja Bagunyà. Segons ells: ‘Aquestes jornades pretenen fer una revisió crítica del que significaren aquests moments inicials de la seva obra llavors i del que signifiquen avui per a nosaltres aquells llibres. El títol d’aquest simposi s’inspira en ‘Figures de temps’, que va ser el primer lliurament del ‘Diari’, però també remet a una polièdrica temptativa de definició de la literatura, la història i el pensament en uns instants decisius per a la cultura catalana contemporània.’ El simposi també vol analitzar Fuster com a figura clau del segle XX en l’àmbit europeu i ‘punt d’inflexió decisiu pel que fa a la nostra concepció de la figura de l’intel·lectual’.
Aquest simposi se suma als actes i commemoracions que enguany recorden o estudien Joan Fuster; i és que fa noranta anys que va néixer, vint que va morir, cinquanta que va publicar ‘Nosaltres, els valencians’ i ‘El País Valenciano’, seixanta que féu la primera anotació al seu ‘Diari 1952-1960’, i quaranta que edità ‘Literatura Catalana Contemporània’.
El comitè científic del simposi és presidit per Josep Palàcios, escriptor i hereu de Joan Fuster i, ensems amb Antoni Furió, responsable de l’OC fusteriana. Al gener en van aparèixer el segon volum i el tercer, publicats per Edicions 62.
Participaran en el simposi Furió mateix (UV), que l’inaugurarà amb ‘Joan Fuster, 50 anys després de «Nosaltres, els valencians»’; Dominic Keown (Cambridge University), ‘Un Diccionari per a ociosos? Joan Fuster i el post-marxisme’; Antoni Martí Monterde (UB), ‘Joan Fuster: assaig i europeisme’; Neus Penalba (Université Lyon-2), ‘Les originalitats: Fuster, Unamuno, Maragall’; Xavier Pla (UdG), ‘Joan Fuster, lector (i “introductor”) de Josep Pla’; Jaume Pérez Montaner (UV), que clourà el simposi, ‘Figures de l’intel·lectual en Joan Fuster’. També hi participaran Enric Sullà (UAB), Pau Viciano (UV), Salvador Company (UCV), Montserrat Prudon-Moral (Université Paris-8).