Joan Fuster, els inicis de l’assagista

  • La UB obre avui el simposi internacional 'Joan Fuster: Figura de Temps' · S'hi exposaran els moments inicials de la seva obra

VilaWeb

Redacció

02.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 1956 Joan Fuster publicà el volum ‘Figures de Temps’, en què recollia les anotacions preses en un dietari entre el 1952 i el 1955. Eren (com va deixar escrit en un advertiment de la segona edició del 1957) ‘apunts inconnexos, variats i levíssims, als quals no vull atribuir més pretensió que la d’haver-me servit, a mi, d’exercici meditador.’ Partint d’aquest diari, i del títol de la primera edició, s’ha decidit el tema del simposi internacional ‘Joan Fuster: Figura de Temps’, organitzat per la Facultat de Filologia de la UB, que durarà d’avui al 4 de maig.

El simposi és coordinat per Antoni Martí Monterde i organitzat per Àlex Matas, Bernat Padró i Borja Bagunyà. Segons ells: ‘Aquestes jornades pretenen fer una revisió crítica del que significaren aquests moments inicials de la seva obra llavors i del que signifiquen avui per a nosaltres aquells llibres. El títol d’aquest simposi s’inspira en ‘Figures de temps’, que va ser el primer lliurament del ‘Diari’, però també remet a una polièdrica temptativa de definició de la literatura, la història i el pensament en uns instants decisius per a la cultura catalana contemporània.’ El simposi també vol analitzar Fuster com a figura clau del segle XX en l’àmbit europeu i ‘punt d’inflexió decisiu pel que fa a la nostra concepció de la figura de l’intel·lectual’.

Aquest simposi se suma als actes i commemoracions que enguany recorden o estudien Joan Fuster; i és que fa noranta anys que va néixer, vint que va morir, cinquanta que va publicar ‘Nosaltres, els valencians’ i ‘El País Valenciano’, seixanta que féu la primera anotació al seu ‘Diari 1952-1960’, i quaranta que edità ‘Literatura Catalana Contemporània’.

El comitè científic del simposi és presidit per Josep Palàcios, escriptor i hereu de Joan Fuster i, ensems amb Antoni Furió, responsable de l’OC fusteriana. Al gener en van aparèixer el segon volum i el tercer, publicats per Edicions 62.

Participaran en el simposi Furió mateix (UV), que l’inaugurarà amb ‘Joan Fuster, 50 anys després de «Nosaltres, els valencians»’; Dominic Keown (Cambridge University), ‘Un Diccionari per a ociosos? Joan Fuster i el post-marxisme’; Antoni Martí Monterde (UB), ‘Joan Fuster: assaig i europeisme’; Neus Penalba (Université Lyon-2), ‘Les originalitats: Fuster, Unamuno, Maragall’; Xavier Pla (UdG), ‘Joan Fuster, lector (i “introductor”) de Josep Pla’; Jaume Pérez Montaner (UV), que clourà el simposi, ‘Figures de l’intel·lectual en Joan Fuster’. També hi participaran Enric Sullà (UAB), Pau Viciano (UV), Salvador Company (UCV), Montserrat Prudon-Moral (Université Paris-8).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem