02.05.2012 - 06:00
El president de Bolívia, Evo Morales, va aprofitar ahir el Primer de Maig per signar un decret de nacionalització de les accions de Transportadora de Electricidad (TDE), que és part de Red Eléctrica Internacional, filial de Red Eléctrica de España. Entre tot un seguit de decrets aprovats ahir, el 1214 imposa la ‘nacionalització de l’empresa Transportadora de Electricidad, de capital espanyol’. Morales la va presentar com un ‘just homenatge als treballadors i al poble bolivià, que ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i els serveis bàsics’.
‘Aquest decret suprem té per finalitat de nacionalitzar en favor de l’Empresa Nacional de Electricidad (ENDE), en nom de l’estat, el paquet d’accions que posseeix Red Eléctrica Internacional de Transporte de Electricidad’, va declarar des del palau presidencial de La Paz. El 2002 Red Eléctrica Internacional va adquirir el 99,94% de les accions de la boliviana TDE.
Morales va justificar la decisió per les baixes inversions fetes per REE: ‘En setze anys l’empresa privada no hi ha invertit sinó cinc milions de dòlars l’any.’ Paral·lelament, el president va ordenar a les forces de seguretat de custodiar les instal·lacions de la companyia al país sud-americà.
Red Eléctrica
L’estat espanyol, a través de la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI), és el principal accionista de Red Eléctrica de España, amb el 20% del capital. La resta és repartit a borsa. L’empresa de distribució d’energia és present a dos països sud-americans, a Bolívia i al Perú, a través de la filial Red Eléctrica Internacional.
La filial va facturar 45,7 milions d’euros el 2011, el 3% del conjunt de REE, i d’aquest percentatge, la meitat procedia de l’activitat a Bolívia.
Segona expropiació d’empreses espanyoles en quinze dies
La de TDE és la segona expropiació d’una empresa espanyola que porta a terme un govern sud-americà. La primera, decidida per la presidenta argentina, Cristina Fernández Kirchner, el 16 d’abril, va expropiar el 51% d’YPF, filial de Repsol.
El juliol del 2008 el president veneçolà Hugo Chávez va anunciar la nacionalització del Banc de Veneçuela, filial del Santander. La decisió es va ajornar un any i el Santander va acordar, finalment, de vendre l’entitat a l’estat veneçolà per 1.050 milions de dòlars.