El CIE de la Zona Franca vist per dins

  • Us mostrem les dependències del polèmic centre d'internament que la policia espanyola ha mostrat a la premsa

VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

30.04.2012 - 19:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca té un accés molt difícil. La millor manera d’arribar-hi és transport privat, per l’absència de transport públic a prop, en un lloc enmig de polígons, concretament a la confluència del carrer de la lletra E amb el carrer número 4. Avui, la desolació habitual que hi ha a l’exterior del centre la trencaven les desenes d’agents i furgons dels mossos d’esquadra que blindaven el perímetre d’accés al CIE per la visita del secretari d’estat de seguretat, Ignacio Ulloa.

Una munió de periodistes hem pogut acompanyar en la visita Ulloa, que anava seguit de diversos comandaments policíacs i de la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna. Ha estat una exhibició de transparència enmig de tantes denúncies de maltractaments a interns i d’opacitat informativa. Tot just a l’entrada, el centre de control, amb connexió a totes les càmeres que hi ha repartides al centre.


Taula del centre de control del CIE.

Durant la visita no hi ha hagut la possibilitat d’estar en contacte ni parlar amb els interns, tots ells, tret dels tres hospitalitzats per les lesions que es van fer divendres per evitar de ser expulsats, eren al pati: un recinte petit, sense cap equipament, on amb prou feines es poden moure i envoltats permanentment d’un cordó d’agents policíacs. És l’únic lloc on poden sortir a fumar, i hi passen uns sis hores cada dia.


Al pati, els interns són envoltats d’agents de la policia.

Si no són al pati, són a les cel·les, amb capacitat per a quatre o sis persones, repartides en dues o tres lliteres metàl·liques.


Les cel·les, sense bany, tenen capacitat per a quatre o sis interns

Cada llit té un matalàs molt prim, fet d’espuma i recobert de cuir i d’un llençol.

No tenen bany dins de les cel·les, perquè és comunitari. I també comparteixen el menjador, l’espai més ampli, completament enreixat, com la majoria de dependències del CIE.

Els interns tenien a punt el dinar per quan acabés la visita de les autoritats i de la premsa. El cuiner ens l’ha mostrat: llenties, empanada de pollastre, calamars a la romana i una taronja.

Els interns disposen d’un locutori, amb cabines on poden parlar amb la gent que els visiti, separats per una mampara de vidre i comunicant-se mitjançant un telèfon.

La reducció del règim de visites és un dels aspectes més criticats per part de les ONG del reglament dels CIE que prepara el govern espanyol. Un altre és la inadequada atenció sanitària que reben els interns. En efecte, la infermeria té un equipament molt just per atendre casos urgents o que revesteixen gravetat.

Els responsables del centre diuen que, en aquests casos, envien els pacients a urgències. Ara, el temps que trigui en arribar al centre l’ambulància i marxar-ne pot arribar a ser determinant per la sort del pacient.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem