Trenta anys de l’històric discurs de Fuster a la Plaça de Bous de Castelló

  • L'acte commemoratiu del 50è aniversari de les 'Normes del 32' va esdevenir un homenatge a l'escriptor, que havia sofert un intent d'assassinat amb bomba a casa seva

VilaWeb

Redacció

29.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana s’ha celebrat el trentè aniversari de l’Aplec commemoratiu de les ‘Normes del 32‘ a la Plaça de Bous de Castelló, un 25 d’abril de 1982. La trobada va ser una reivindicació de la normativa ortogràfica aprovada cinquanta anys abans a la ciutat, que confirmava explícitament la unitat de la llengua i l’adopció de les normes de Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans. Amb tot, l’acte prengué també el caràcter d’homenatge a l’escriptor Joan Fuster, que pocs mesos abans havia sofer un intent d’assassinat fracassat amb bomba a la porta de casa seva a Sueca.

Fuster pronuncià un discurs a la Plaça de Bous, que ha esdevingut una marca històrica i de referència per a les generacions d’activistes i defensors de la llengua i la cultura d’aleshores i les posteriors. Immersa en la batalla per definir les estructures que l’adveniment autonòmic prometia, la societat valenciana maldava per ratificar el compromís contret a Castelló cinquanta anys abans. La pressió dels grups espanyolistes i anti-catalans començava a manifestar-se amb força i impunitat. I Fuster fa descriure amb precisió el terreny de joc i els arguments que calia defensar.

‘País Valencià, Països Catalans’, cridaven repetidament els assistents a l’aplec amb Fuster alçat i pacient a l’escenari de la plaça. ‘Venim a Castelló, el 1982, a ratificar el sentit unitari, d’irreductible catalanitat, que inspirà les Normes. Venim a Castelló a proclamar en veu ben alta que, contra les maniobres hostils al nostre idioma que hi ha en marxa, el poble valencià més conscient alçarà la resistència més festiva i més clara’, afirmà Fuster.

‘Ací, el què ha de quedar ben clar és que el valencià, el català que parlem al País Valencià, és encara una llengua postergada. O pitjor, perseguida. Ens la volen acorralar al reducte folclòric. I no, ací hem acudit a manifestar-nos per la unitat de la llengua, per la supervivència de la llengua, pels drets de la llengua.’

Fuster, en unes paraules que han esdevingut un lema popular i ben actual, acabà el seu discurs afirmant que ‘o ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble. O ara, o mai!’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem