Commemoracions i convocatòries recorden el 25 d’abril al País Valencià

  • L'ombra va cobrir, com cada any, l'escut del regne de la Pedra Basset · L'independentisme celebra Fuster amb 'Nosaltres, els fusterians'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El País Valencià va recordar ahir el Vint-i-cinc d’Abril, data de la batalla d’Almansa. L’acte més simbòlic va fer-se a Otos (Vall d’Albaida) on hi ha una escultura anomenada ‘la Pedra Basset‘ en homenatge al general maulet. L’escultura és feta de manera que el 25 d’abril de cada any l’ombra del sol tapa completament l’escut del Regne –i ahir també, és clar.

Al Centre Octubre de València els partits independentistes PSAN, ERPV, MDT i Solidaritat feren un acte comú d’homenatge a Joan Fuster, en ocasió dels cinquanta anys d’haver-se publicat ‘Nosaltres, els valencians’. Hi intervingueren representants dels partits congregats que repassaren i reivindicaren el pensament polític de Fuster i el seu concepte de País Valencià com a part de la nació catalana.

També en unes altres ciutats es feren actes de record a Joan Fuster. A Castelló, per exemple, la Plataforma Castelló per la Llengua va fer, al Teatre del Raval, un acte d’homenatge a Fuster en record del trentè aniversari de l’aplec del 25 d’abril de 1982. En aqueixa data desenes de milers de valencians es congregaren a la plaça de bous de Castelló per celebrar el cinquantè aniversari de les Normes de Castelló i pogueren sentir un dels discursos més coneguts de l’escriptor de Sueca.

Compromís i Esquerra Unida es queixen a les Corts

El portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Enric Morera, criticà la manca de reivindicació del Vint-i-cinc d’Abril pel Consell i, sobretot, per les corts: ‘És lamentable que les Corts Valencianes tinguen com a acte principal la col·locació d’una placa al·lusiva als diputats valencians de les Corts de Cadis del 1812, que poca cosa té a veure amb l’efemèride d’avui.’ Els diputats d’Esquerra Unida del País Valencià també es negaren a assistir a l’acte.

La manifestació, dissabte

L’acte més important del 25 d’abril serà la manifestació de dissabte a València, amb la particularitat que enguany ha estat convocada per tot d’associacions d’estudiants. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha volgut reconèixer, d’aquesta manera, el protagonisme del jovent dels instituts i de les universitats en les mobilitzacions d’aquests últims mesos; també com un ‘gest d’aposta de futur’.

El coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, ha subratllat la decisió de l’entitat de treballar en xarxa amb les altres organitzacions i ha instat el govern valencià a passar als fets, sobretot en qüestió de llengua i de cultura, ‘vista la continuïtat de les polítiques més regressives’; com a exemples, la censura de TV3, el projecte de decret de plurilingüisme o el desmantellament dels serveis municipals de normalització lingüística.

I els representants dels estudiants (de les organitzacions A contracorrent, BEA, SEPC i AES) han denunciat la repressió de ‘les mobilitzacions d’estudiants, la mercantilització de l’educació pública i les nefastes conseqüències de les retallades en la qualitat de l’ensenyament’.

La manifestació també té el suport de CC OO, UGT, la Intersindical Valenciana, la FAPA, Escola Valenciana, Ca Revolta i el Micalet. Sortirà de la plaça de Sant Agustí a les sis de la vesprada, i al final, devers les nou, començarà el concert a l’Auditori Municipal de Burjassot, amb la Gossa Sorda de cap de cartell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any