Activada la polèmica web dels mossos per a identificar 68 individus

  • La Coordinadora per la Prevenció de la Tortura acusa Felip Puig i el cap de la Brigada Mòbil d'afavorir la impunitat policíaca

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

25.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mossos d’esquadra van activar ahir la polèmica web ‘contra la violència urbana’ en què demanen a la gent que els ajudi a identificar individus que poden haver participat en els aldarulls de les manifestacions. La web conté imatges de seixanta-vuit individus. Cadascuna té una fitxa amb unes quantes fotografies; també n’hi ha amb vídeos dels incidents. Fet i fet, ara hi ha 231 fotografies i 3 vídeos. El material gràfic és tret de fonts policíaques i públiques, com ara mitjans de comunicació i xarxes socials.

Manel Prat, director de la policia, va recalcar que aquesta web tenia uns quants nivells de seguretat per a garantir la màxima privacitat de les dades i la integritat de la pàgina. Tot i amb això, va admetre que podia ser objecte d’atacs, però que que s’havia dissenyat ‘per identificar els autors dels intents de sabotatge informàtic, que, en cas de ser descoberts, podien ser penats amb sis mesos de presó i fins a tres anys’.

També va explicar que les imatges que apareixien a la web s’havien obtingut de les diligències dels mossos d’esquadra obertes pels actes vandàlics del 29-M, amb l’autorització del jutge competent i del ministeri fiscal. I va recordar que, a banda aquestes imatges, tenien més proves contrastades que implicaven els concernits en els aldarulls.

Segons ell, la nova plataforma digital, que va activar-se ahir a la tarda, és ‘una eina de dissuasió i de prevenció de possibles incidents futurs’. Per tant, aquesta web pot ‘anar-se ampliant amb noves carpetes d’incidents futurs per tal d’identificar, localitzar i detenir els autors d’actes vandàlics’.

La Coordinadora per la Prevenció de la Tortura acusa Puig d’afavorir els maltractaments policíacs perquè ofereixen un marc d’impunitat

Les declaracions del conseller d’Interior, Felip Puig, i del comissari de la Brigada Mòbil, Sergi Pla, al programa Salvados de LaSexta del 16 d’abril, han estat contestades per un comunicat (pdf) de la Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CCPDT). L’entitat considera que les opinions exposades són irresponsables i afavoreixen els casos de maltractaments policíacs perquè ofereixen un marc d’impunitat a la policia.

Per la Coordinadora, Pla posa en dubte el concepte de resistència pacífica, quan diu que ‘resistir-se no és pacífic. Però ‘entenem que aquesta posició respon a la voluntat de criminalitzar determinats comportaments crítics i porta a la via de l’afrontament com a manera de gestionar els conflictes socials’.

Pla també va fer referència a l’ús de pilotes de goma com a mesura repressora durant els avalots i, després d’explicar les normes de seguretat mínimes, va dir: ‘la pilota rebota i va a qualsevol lloc’. ‘Considerem irresponsables aquestes declaracions després dels casos greus de persones ferides per impactes d’aquest armament i especialment amb la mort d’Iñigo Cabacas a Bilbao el 9 d’abril passat. Entenem que aquesta mena d’armes s’hauria de prohibir, perquè se n’ha demostrat el perill en força ocasions.’

La Coordinadora també considera censurables les declaracions de Felip Puig al programa. Per exemple, el conseller admet que en el desallotjament de la plaça de Catalunya hi hagué comportaments de les forces d’ordre ‘més enllà del que hauria estat necessari’. El fet que no s’obrís cap expedient per aquells fets ‘no solament no ajuda a reduir els casos de maltractaments policíacs, sinó que l’afavoreix perquè ofereix un marc d’impunitat a aquesta mena de delictes.’

El comunicat acaba dient: ‘Com a plataforma que aplega entitats diverses que lluiten per la defensa dels drets humans i per l’abolició de la tortura i dels maltractaments, creiem que figures importants en aquest àmbit com els senyors Pla i Puig haurien de mostrar una actitud que afavorís més transparència dels cossos de seguretat per a assegurar els drets ciutadans en relació amb les autoritats públiques.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem